Problémát okozhat a pontatlan cím a szerződésben

2015. június 24., 08:51 , 754. szám

„Még akkor megvásároltam egy lakást befektetés gyanánt, amikor csak a tervezőasztalon létezett. Az adásvételi szerződésben szerepelt az ingatlan címe (utca, házszám) is. Később, amikor megépült a ház, kézhez kaptam az épületben található lakásom műszaki adatlapját (техпаспорт), illetve annak másolatát, ám abban egészen más cím szerepelt, mint az adásvételi szerződésben. Jelenthet ez gondot a jövőben, ha valamilyen rendkívüli helyzet adódik?”

– Amennyiben már megszerezte a lakás tulajdonjogát, úgy a továbbiakban nem kell nehézségektől tartania. Ellenkező esetben azonban adódhatnak problémái az Állami Regisztrációs Szolgálatnál.

Ismeretes, hogy a lakás tulajdonjogának bejegyzésekor benyújtandó dokumentumok között szerepelnek az ingatlantulajdonhoz való jog keletkezését igazoló okmányok, az ön esetében ez az említett adásvételi szerződés. Ezzel a szerződéssel együtt nyújtja be azt a dokumentumot, amely az ingatlan műszaki regisztrációja alapján tartalmazza a lakás műszaki leírását – ez az a bizonyos műszaki adatlap vagy „techpaszport”. Amennyiben a két dokumentumban – vagy tévedésből, vagy mert időközben megváltozott az utcanév és/vagy a házszám – különböző cím szerepel (feltéve, hogy nem a „techpaszport” kiállításakor történt elírás), a regisztrációs szolgálatban felkérik, hogy módosítsa az adásvételi szerződést. A szerződés módosítását az eladótól kérheti. Amennyiben az eladó nem hajlandó erre, a bírósághoz kell fordulnia. Azt javaslom, hogy a bírósági ügyintézéshez kérje ügyvéd segítségét.

hk