Tanácsok hőség idejére

2015. július 1., 09:04 , 755. szám

A múlt hét esős és hűvös napjai közepette sokan várták, vártuk már a tartós, igazi nyári időt. Mostanra véget ért az iskola, a vizsgaidőszakok, s mindenki fejest ugorhat a nyárba, a nyaralásba. Viszont egészségünkről és annak megőrzéséről ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk, sőt, most különösen oda kell figyelnünk magunkra, hiszen a nyár sokféle problémát hozhat magával nemcsak a krónikus betegségekkel küzdők számára. Érdemes odafigyelni, hogy a nyarat ne a kórházi ágyban töltsük.

Hogy mire kell ilyekor különösen odafigyelnünk, arról Milyo Erika zápszonyi családorvos tájékoztatott.

– A talán leggyakrabban észlelt probléma nyáron a napszúrás, a hőguta.

– A hőguta akkor alakul ki, ha huzamosabb ideig meleg, szellőzetlen, zárt helyiségben, esetleg olyan helyen tartózkodik valaki, ahol magas a pártartalom. Ezért oda kell figyelni a megfelelő szellőztetésre, jó, ha van légkondicionáló. Semmiképp se tartózkodjanak egész nap egy zárt épületben, s mindig legyen kéznél folyadék is. A napszúráshoz elegendő „csak” hosszabb ideig fejfedő nélkül a tűző napon tartózkodni. Védekezni sapka vagy szalmakalap viselésével lehet, s ajánlatos nem megfeledkezni a napvédő krémek használatáról sem. Aki hosszabb túrára indul, az mindenképp vigyen magával jól szellőző anyagból készült ruhaneműt, lehetőleg világos színű fejfedőt, szalmakalapot vagy sapkát. A napszúrás és a hőguta jelei lehetnek a rosszullét, a kipirosodott bőr, a hőemelkedés és az akár 39-40 fokos láz is. Ha ezt észleljük, azonnal hűvös helyre kell vinni a beteget, hideg vizet itatni vele, hideg vizes ruhával megtörölgetni a mellkasát, fejét, hasát, végtagjait, illetve hideg borogatást tenni a homlokára. Az elsősegélynyújtás után pedig egészségügyi dolgozóhoz kell fordulni. Ha valaki elájult a melegtől, vigyük hűvös helyre, polcoljuk fel mindkét lábát, óvatosan locsoljuk meg némi hideg vízzel.

Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. Felnőttek esetében ez legalább 2-3 l folyadék naponta (az ajánlott folyadékbevitel a testsúlytól függ: 30ml/kilogram). Csecsemők számára elegendő az a folyadékmennyiség, amely szoptatáskor a szervezetükbe kerül. A kisgyerek számára a tiszta víz bevitele a legajánlatosabb, emellett lehet még teát, kompótot, esetleg rostos gyümölcslevet is inni. A cukrozott, színezett üdítőktől viszont óvakodni kell. Nyáron könnyen kiszáradhat az ember, ha nem pótolja a szervezetéből folyamatosan távozó vizet. A kiszáradás, dehidratáció jele a bágyadtság, levertség, gyengeség, szájszáradás, hőemelkedés. Gyerekeknél akár 38-40 fokos lázzal is járhat.

Ebben az időszakban különösen oda kell figyelnünk a kisgyermekekre és az idősekre, mert ők vannak leginkább veszélyeztetve. Figyeljünk arra, hogy a gyerek elég vizet igyon, ne engedjük neki, hogy sokáig kint tartózkodjon, kint játsszon a napon. Délelőtt legfeljebb 10 óráig, délután pedig 3 órától legyenek csak kint. Mezőváriban nemrég tragikus dolog történt: egy kétéves gyermek sokáig volt kint a napon, hőgutát kapott, és – sajnos – meghalt.

Ilyenkor sokat játszanak, bicikliznek az utcán a gyerekek. A melegben figyelmetlenebbek ők is, és a sofőrök is, ezért fontos a megfelelő védőfelszerelés, sisak, könyök- és térdvédő, fényvisszaverők használata a biciklin és a gyerek hátizsákján is, és nem árt a fényvisszaverő mellény.

De a nagy meleg és a tűző nap mindenkire veszélyes. Ha valakinek muszáj kint lennie 10 és 15 óra között, az is igyekezzen árnyékos, hűvös helyen tartózkodni. A mezőn tartózkodás sem javasolt, hiába van munka.

A nyári meleg különös veszélyt jelent továbbá a magas vérnyomás-betegségben és a szívbetegségben szenvedők számára. Ezért nekik kifejezetten nem ajánlatos kint tartózkodni a melegben, s természetesen most különösen fontos, hogy rendszeresen szedjék a gyógyszereiket.

– Említette a napégés elleni készítményeket. Ezekből ezerféle van. Ki milyet válasszon?

– A világosabb bőrűek, a gyerekek és az idősek számára 50-es faktorszámú javaslott. Azoknak, akiknek sötétebb, kreolabb a bőrük, és nem égnek le 5-10 perc alatt, mint a világos bőrűek, azoknak kisebb, 20-as faktorszámú is elegendő. De nem elegendő csak reggel bekenni vele bőrünket, hogy egész napos legyen a védelem. Egy-két óránként és fürdés után is újra be kell kenni a bőrt. A gyerekeket ajánlatos akkor is lekenni, ha csak sétálni megyünk velük, vagy biciklizni indulnak. Sőt, a kisbabák bőrére való napkrémet is találhatunk.

– Két héttel ezelőtt olyan meleg volt, hogy hőségriasztást adtak ki vidékünkön. Egy héttel később előkerültek az őszi kabátok, olyan hideg volt. A hirtelen változó időjárás és a fronthatások ellen hogyan védekezhetünk?

– Mára gyakorta hallott fogalom lett az orvosmeteorológia. Naponta hallhatunk arról, hogy éppen milyen fronthatás okozhat problémát az arra érzékeny személyek számára. Régebben erre nem figyeltünk annyira. Akit megvisel a fronthatás, azon segíthet 1-2 tabletta Valeriána, de lehet a megszokottnál kicsivel nagyobb adag vérnyomáscsökkentőt is alkalmazni. Érdemes konzultálni erről a háziorvossal. Illetve van egy érdekes módszer is: a rajzolás, festés. Ennek bizonyítottan jó a hatása, mert nyugtatja az embert, ezért könnyebb elviselni a tüneteket. A hirtelen változó időjárás hatásaira nincs gyógymód. Húzódjon az ember hűvösbe, ha nagyon meleg van, úgy könnyebben átvészeli.

er