Mikor adják vissza a tárgyi bizonyítékot?

2015. július 1., 09:09 , 755. szám

„Tolvajok törtek be a szomszéd lakásba és minden értéket elvittek. A rendőrök később lefülelték a tetteseket, s a lopott holmi egy része is előkerült. Szomszédomat hívatták a rendőrségre, ahol az elkövetőktől lefoglalt tárgyak közül többen felismerte a tőle elvitt értékeket, használati tárgyakat. A szomszéd ekkor arra kérte a nyomozás vezetőjét, hogy adjanak vissza néhány fontos és drága használati tárgyat az előkerült értékek közül, melyeket anyagi helyzete miatt nem tud pótolni, de amelyekre napi szinten nagy szüksége volna a háztartásban. Kérését azonban megtagadták, mondván nem kaphatja vissza a tulajdonát képező tárgyakat mindaddig, amíg a betörési ügyben ítélet nem születik, mivel azok tárgyi bizonyítékok. Csakhogy a bűnözők több lopást is elkövettek, az eljárás már hónapok óta folyik ügyükben, s még mindig nem látni a végét. Valóban megteheti a rendőrség, hogy nem adja vissza azonnal az embereknek a megkerült tulajdonukat?”

– A Büntetőeljárási törvénykönyv értelmében a tárgyi bizonyítékokat a hatóságoknak alaposan meg kell vizsgálniuk, lehetőség szerint le is fényképezik azokat, részletesen leírják valamennyit a vizsgálatról felvett jegyzőkönyvben, majd csatolják az adott ügy anyagaihoz a vizsgálatot végző személy, az ügyben eljáró nyomozó és az ügyész határozatával, esetleg a bíróság végzése által. A tárgyi bizonyítékok további sorsáról az adott ügyben született bírósági ítéletben, határozatban vagy végzésben, esetleg az ügyben indult vizsgálatot vezető rendőrségi nyomozónak, ügyésznek az ügy lezárásáról hozott határozatában rendelkeznek.

Indokolt esetekben külön határozattal a bírósági eljárás lezárása előtt is visszaadhatók tulajdonosaiknak a tárgyi bizonyítékok, amennyiben ez nem veszélyezteti a tárgyalás sikeres befejezését. Ebben az esetben az ügy irataihoz csatolják a tulajdonosnak a tárgy visszaadására vonatkozó kérelmét, illetve kötelezettségvállalását, hogy a szóban forgó, tárgyi bizonyítéknak minősített tárgyat az ügy lezárásáig megőrzi.

hk