Rákóczi népe, kurucok ivadékai

2015. július 15., 10:30 , 757. szám

Negyedik alkalommal szervezte meg a kuruc korra emlékező, hagyományőrző fesztiválját, a KurucFesztet a Pro Cul­tura Subcarpathica civil szervezet július 13-án a Tiszapéterfalvai Vidámpark területén, közvetlenül a Turul-ünnepség után.

A IV. KurucFesztet kuruc dallam, a Csínom Palkó, Csínom Jankó nyitotta meg, amelyet tárogatón Pirigyi Gergely, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákja adott elő. Majd Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy az érdeklődők magas létszáma bizakodásra ad okot, hiszen a fesztivál a népzene, népi hagyományok iránti szeretetről (is) szól.

Dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke az összefogásról szólt köszöntőjében „Rákóczi népe, kurucok „ivadékai” felé. A rendezvény idén is a Pro Cultura Subcarpathica, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége, a Rákóczi-főiskola és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány együttműködésével, magyar–magyar összefogással született, s szintén összefogás eredménye volt az 1703-ban kitört szabadságharc, amelynek első győztes csatájáról minden év júliusában megemlékezünk. „Maradt-e valami a kuruc virtusból bennünk” – tette fel a kérdést a Rákóczi-főiskola elnöke. Nem tudhatjuk, ám reménykedjünk abban, hogy ahogyan a KMPSZ által 20 évvel ezelőtt elindított népzenei és néptánctábor vagy a nyári pedagógustovábbképzés meghonosodott vidékünkön, s átterjedt más vidékekre is, úgy lesz ez ezzel a rendezvénnyel is, s az összefogás, erő és akarat nem hagyja majd elveszni a kuruc kor szellemiségét, Rákóczi emlékét, aki Istenben bízva mindenét feláldozta, hogy a hazáért és a szabadságért küzdjön. Ezért nem csupán őriznünk kell emlékét, hanem példát is venni róla, erőt meríteni belőle mindenkor, hisz minden kornak megvannak a maga kihívásai. Ne feledjük: elődeink megfeleltek a kihívásoknak, a nehézségeknek, s azt tették, amit a nemzetért cselekedniük kellett.

Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntőjében a kultúra fontosságáról szólt, amely nem csupán egy országon belül köti össze a társadalmi csoportokat, hanem országok között is. Pál István Szalonna és Bandája kíséretével, erdélyi muzsikaszóra Csutora Zsolt helyettes államtitkár nem mindennapi módon, tánccal köszöntötte a kárpátaljai magyarságot.

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, parlamenti képviselő a KurucFeszt kapcsán, amely Kárpátalja „egyik legnagyobb, legérdekesebb rendezvényévé vált”, hangsúlyozta, hogy annak alkalmával mindenki együtt örülhet egymásnak, a magyar kultúrának, a magyar boroknak, ételeknek. S nekünk, kárpátaljai magyaroknak legfőképpen erre, békére és összetartozásra van szükségünk.

A köszöntőket követően a megnyitó részeként felléptek a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által életre hívott Szól a fülemüle népzenei és néptánc tehetségkutató verseny győztesei: a Nagypaládi Művészeti Iskola citeraegyüttese, Puffler Zsolt, Takács Ákos és Szilágyi Nóra, a Kisgejőci Néptáncegyüttes. Felléptek továbbá Schreiner Sándor, a Kárpátaljai Állami Népi Együttes klarinét- és tárogatóművésze, továbbá a XX. Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor és a Pál István, a Magyarság Háza és a Pro Cultura Subcarpathica szervezésében idén második alkalommal megtartott népzenei mesterkurzus résztvevői.

Ezután következett a kárpátaljai népzenei és néptáncegyüttesek fellépése. Színpadra lépett a Sodró Együttes, az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola kiscsoportos táncegyüttese, a karácsfalvai Gyöngyvirág tánccsoport, az Eszenyi Bocskai István Középiskola Bocskai, erdélyi fejedelem nevét viselő tánccsoportja, az aknaszlatinai Sóvirág néptánccsoport, a derceni Gyöngyösbokréta, a Tiszaháti Népzenei Együttes, a Verbőci Művészeti Iskola felső tagozatos tánccsoportja, a Tiszaújhelyi Zeneiskola növendékei, a Tiszacsoma és Macsola fiataljaiból álló Bokréta Hagyományőrző Csoport, a Krisztina Tánccsoport, a Téglási Kultúrház Csalogány Asszonykórusa, Örökség serleggel kitüntetett Rózsa Népdalegyüttese és Orchidea néptánccsoportja, a viski Bicskások, a Csipkés Együttes, a Rusz­naki Ruszin Népzenei együttes és a Csalogány énekegyüttes

A kulturális program mellett az érdeklődőknek számos egyéb lehetőségük volt a szórakozásra, kikapcsolódásra. Igénybe vehetőek voltak a vidámpark játékai, volt lovaglási lehetőség, ezek mellett pedig számos kézműves, mesterember várta az érdeklődőket (lehetett gyöngyözni, agyagozni, szőni), több civil szervezet és az Itt Magyarul Is mozgalom által létrehozott jogsegélyszolgálat is képviseltette magát.

Espán Margaréta