A helyhatósági választások dátuma október 25.

2015. július 17., 16:11 , 758. szám

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa október 25-ére tűzte ki a helyhatósági választásokat a megszállt területek kivételével egész Ukrajnában.

A megszállt területeken nem lesznek választások. Ugyanakkor a parlament határozatával a Központi Választási Bizottság (CVK) hatáskörébe utalta annak eldöntését, hogy megrendezik-e a választásokat Donyeck és Luhanszk megyék ukrán ellenőrzés alatt álló, de „problémás” településein, mint amilyen például Szlovjanszk vagy Sirokine – jegyzi meg az Ukrajinszka Pravda. Amennyiben a CVK úgy dönt, hogy egy adott településen nem lehetséges a választások megtartása, mivel lehetetlen biztosítani a jogszabályi előírások betartását, vagy terrorveszély áll fenn, erre vonatkozó határozatát a testület köteles haladéktalanul a parlament elé terjeszteni megerősítés végett. Azokon a településeken, ahol október 25-én nem szavaznak az új önkormányzatokra és településvezetőkre, a parlament egy későbbi időpontra ír ki választásokat – teszi hozzá az UNIAN hírügynökség.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata emlékeztet, hogy korábban Ihor Kononenko, a Petro Porosenko Blokkja frakcióvezetőjének első helyettese a sajtónak nyilatkozva azt mondta, politikai megállapodás született a koalíción belül arról, hogy külön törvény alapján kerül sor a helyhatósági választásokra Donyeck és Luhanszk megyék azon ukrán fennhatóság alatt álló területein, amelyeken katonai-polgári adminisztrációk működnek. Azt azonban nem tudta megmondani a politikus, mikor fogadhatja el a parlament ezt a jogszabályt. Ezt megelőzően a törvényhozás illetékes bizottsága még egyáltalán nem javasolta a választások megtartását a két kelet-ukrajnai megyében, az ukrán ellenőrzés alatt álló területeken sem.

(zn.ua/pravda.com.ua/unian.ua/Kárpátalja)