Elkezdődött az új ukrán rendőri járőrszolgálat tagtoborzása Kárpátalján

2015. július 28., 08:11 , 759. szám

Elkezdődött az új ukrán rendőri járőrszolgálat Kárpátalja megyei állományának tagtoborzása hétfőn Ungváron.

Az újonnan létrehozandó ukrán nemzeti rendőrség (policija) kárpátaljai járőrszolgálatának tagtoborzását ünnepélyes keretek közt nyitotta meg a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal épületében Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója, egyben rendőrtábornok és Musztafa Najem, az ukrán parlament képviselője, az új kárpátaljai rendőri egység felállítását felügyelő kijevi kurátor. Moszkal az új rendőrség – amerikai mintára készült – egyenruhájában toborzó cédulákat osztogatott az eseményen megjelent fiataloknak – adták hírül kárpátaljai hírportálok.

Najem a rendezvényen elmondta, hogy a tervek szerint egyelőre 230 fiatalt vesznek fel az új kárpátaljai rendőri egységbe, de szerinte a szám változhat. Örömét fejezte ki, hogy nagyon sokan – sajtójelentések szerint több mint ezren – jelentkeztek az augusztus 11-ig tartó toborzás első napján az új ukrán rendőrség soraiba. Mint közölte, a jelentkezési lap benyújtása csak az első lépés, amit komoly pszichológiai, fizikai és egészségügyi alkalmassági vizsgálat követ majd. A jelentkezőknek, akiknek az életkora 21 és 35 év közötti lehet, érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel, büntetlen előélettel és gépkocsivezetői jogosítvánnyal kell rendelkezniük.

Beszédében Moszkal kifejtette, az új rendőri egység felállítása Kárpátalján az idén még nem volt tervbe véve, a létrehozását a július 11-i véres munkácsi események miatt hozták előre. „Ez az incidens késszúrás volt Ukrajna hátába és Kárpátalja szívébe, s most helyre kell állítani vidékünk tekintélyét” – tette hozzá.

Ha a tagtoborzás és az azt követő kiképzés sikerrel jár, akkor az új járőrszolgálat novemberben Ungváron és Munkácson, valamint a két várost összekötő autóúton kezdi meg működését.

(MTI/Kárpátalja)