A levéltetvek

2015. július 29., 09:50 , 759. szám

A zöldségféléken több levéltetűfaj is károsít. Közülük a leggyakoribb fajok a zöld őszibarack-levéltetű, az uborka-levéltetű, a zöldfoltos burgonya-levéltetű és a feketerépa-levéltetű. A felsorolt fajok hajtatásban és szabadföldön egyaránt károsítanak.

Kártételük kétféle, részben közvetlen kár, amely a növények szívogatásából adódik, részben közvetett, a vírusos betegségek terjesztése.

A levéltetvek elsősorban a növény fiatal, növekvő hajtását szívogatják. Szívogatásuk nyomán a növény hajtása rendellenesen növekszik, a levelek torzulnak.

A levéltetvek a növényből felvett tápanyag egy részét ragadós anyag, mézharmat formájában űrítik a növényre és annak környezetére. A hajtatásban kertészkedők számára ismerős látvány a csillogó folt a fekete talajtakaró fólián, amely mintha cukros vízzel volna bepermetezve. Ebből már tudható, hogy a fólia feletti növény levelének fonákján tetűkolónia jelent meg.

A mézharmaton megtelepedő gomba a korompenész. A korompenész erősen csökkenti a levéllemez asszimilációs felületét, rontja a termés áruértékét. A tünet a levéltetvek tömeges elszaporodásakor jelentkezik.

A levéltetvek ellen felhasználható készítmények
Készítmények megnevezése Dózis
Bi–58 EC 0,1%
Chess 25 WP 0,04%
Confidor 200 SL 0,05%
Decis 2,5 EC 0,5 l/ha
Karate 2,5 EC 0,3-0,4 l/ha
Karate 5 EC 0,2-0,3 l/ha
Pirimor 0,35-0,5 kg/ha
Sumi-alfa 0,3 l/ha
Talstar 10 EC 0,2 l/ha
Unifosz 50 EC 0,1%
Vektafid A 1,0%

A levéltetvek idővel rendszerint elhagyják azokat a növényeket, ahol a hajtásnövekedés lelassult, és új, erős növényt keresnek. Vándorlásukat, repülésüket nagyobb távolságra a szárnyas alakok kialakulása teszi lehetővé.

A beteg növényen szívogató levéltetvek a vírusos növénybetegségek terjesztői.

A levéltetvek gyorsan szaporodó állatok. Szabadföldön a telet tojás alakban, rendszerint fás szárú gazdanövényeken vagy növénymaradványokon vészelik át. Fejlődésük rendkívűl gyors. Egy-két hét alatt a lárvából szaporodóképes egyed fejlődik.

Az idei, viszonylag enyhe tél miatt a fóliaházakban már május elején találhattunk levéltetű-fertőzést. A kártétel elkerülése végett a növényállományban megjelenő levéltetvek ellen haladéktalanul védekezni szükséges. A levéltetvek megjelenésekor Pirimor 50 DP, Decis 5 EC, Judo készítményekkel védekezhetünk. Ha a levéltetvek a már a besodródott levelek fonákján szívogatnak, akkor a Chess 2 WP, Mospilan 20 SP, Bi–58 EC, Lamate 20 L készítmények használhatók eredményesen.

Növényházban a levéltetvek természetes ellenségeinek felhasználásával biológiai úton is védekezhetünk.

A levéltetvek ellen – ahol lehet – nagy permetnyomással, áztatásszerűen, 1000–2000 l/ha vízmennyiséggel védekezzünk.

Őrhidi László,
nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója