Kirándulás a hon ismert tájain

2015. július 29., 10:17 , 759. szám

Július 25–26-án kétnapos kiránduláson vett részt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ). A két autóbusz bejárta Kárpátalja nevezetességeit. A kisbégányi és nagybégányi csapat Verecke felé vette az irányt, míg a másik autóbusz Kőrösmezőt és a Felső-Tisza-vidéket célozta meg.

A felső-Tisza-vidéki kirándulás vezetője Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke, míg a vereckei út kalauzolója Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének tiszteletbeli elnöke volt. A kőrösmezői kirándulásra Gutról, Gátról és Bátyúból is érkeztek résztvevők. A tiszaújlaki Turul-emlékparkba érve lerótták tiszteletüket, megkoszorúzva az emlékművet. Ezt követően Husztra, a Bethlen és Kölcsey által is ismert városba érkeztek, ahol megelevenítve a történelmet Dóka Georgina, a Nagyberegi Református Líceum diákja elszavalta Kölcsey Ferenc Huszt című epigrammáját, majd a helyi református gyülekezet lelkésze, Józan Lajos tartott ismertetőt a város és a református templom történelméből.

Huszt városából Aknaszlatina felé vette az irányt a lelkes csapat, ahol megismerkedtek a helyi nevezetességekkel, valamint megtekintették a híres sós tavakat is. Ezután a résztvevők felkeresték Európa közepét. A pihenő után a csapat lassan megérkezett az utazás célhelyére, Kőrösmezőre. Szép látvány a hegyek között elterülő község, üdítő a friss, tiszta levegő, és persze, a Fekete-Tisza teszi még látványosabbá a helységet. Míg egyesek úgy döntöttek, hogy lubickolnak egyet a Tisza vizében, lelkes önkéntesek már hozzáfogtak a bográcsos elkészítéséhez. Estére igazán finom, jóízű bográcsossal várták a résztvevőket. Ezt követően Sin József ünnepélyes keretek között átadta a KMKSZ BKSZ segélycsomagját Francz Nellinek a kőrösmezői iskola részére, mely módszertani segédanyagokat és meséskönyveket tartalmazott. A Sodró Együttes néhány tagjának közreműködésével pedig hangulatos muzsikaszó növelte a résztvevők jókedvét.

Másnap a csapat felkereste a helyi I. és II. világháborús katonatemetőt, ahol Balogh Attila, a guti KMKSZ-alapszervezet elnöke és Sin József megkoszorúzták az emlékművet, valamint megtekintették a helyi magyar katolikus templomot is, majd elindultak visszafelé a Tisza folyása mentén. Técsőre érve Kossuth szobránál fejet hajtva megkoszorúzták az egykori forradalmi hősnek állított mellszobrot, majd hazaindultak. A kisbégányi és nagybégányi alapszervezetek tagjai megkoszorúzták a vereckei emlékművet, megismerkedtek az Árpád-vonal megmaradt részeivel, és meglátogatták Munkács várát. A honismereti kirándulásoknak egyben közösségépítő jellegük is volt: az alapszervezetek tagjai kötetlenebbül is megismerhették egymást, ápolhatták baráti kapcsolataikat, illetve újakat teremthettek.

A kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg, amelyért köszönetét fejezi ki a KMKSZ BKSZ.

Váradi Enikő