„…tíz gyerek százfelé szalad”

XX. Anyanyelvi Irka-tábor

2015. július 29., 10:37 , 759. szám

Kerek évfordulójához, 20. születésnapjához ért idén a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szórványban élő és tanuló kisdiákok számára megrendezett anyanyelvi tábora, az Irka-tábor.

Július 20. és 25. között a Nagyberegi Református Líceumban táborozott az irkások csapata. A címadó mondattöredék végül nem vált valósággá, s a táborozók egy csoportjának, amelynek tagjai csapatindulójukban biztatták meg nevelőiket a százfelé szaladással, végül nem jutott ideje az ígértekre.

Az Anyanyelvi Irka-tábor most már 20 éve azt a célt szolgálja, hogy a szórványban élő gyerekek számára lehetőséget teremtsen a magyar nyelv gyakorlására, új szavak, nyelvi fordulatok megtanulására, mindezt nem hagyományos órák keretében, hanem játék, csapatban és egyénileg zajló munka során.

Idei táborunkban Nagybocskó, Gyertyánliget, Szolyva, Ungvár, Técső, Bustyaháza és Királyháza településekről összesen harminc 7–16 éves diák, illetve néhány magyar településen élő gyerkőc, a tábor „beépített emberei” vettek részt, utóbbiak azért (is), hogy a szórványfiatalok kortársaikkal is beszélhessenek magyarul.

A tábor programja idén is úgy állt össze, hogy abban minél több lehetőség adódjon az önálló tevékenykedésre. Összesen 39 táborozónkkal 4 nevelő, Takács Mária, a KMPSZ szórványprogramjának felelőse, Szokolova Henrietta, a szolyvai magyar iskola tanítónője, Jószay Viktória, a Nagymuzsalyi Középiskola magyar szakos tanárnője és Ábrány Szabina, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum nevelője foglalkozott. Munkájukban segítségükre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium pedagógusjelöltjei, a táborban nyári gyakorlatot teljesítő diákjai, Bodor Viktória, Brekócki Evelin, Fálesz Ildikó, Igyártó Ivett, Szuhomlin Marina és Varga Nikolett voltak.

Az ötnapos tábor főként a kézműveskedésre és az énektanulásra épült. Előbbi a munka során használt eszköz- és anyagmegnevezések, illetve a szükséges utasítások, utóbbi a magyar népdalok és gyermekdalok révén alkalmazható a magyar nyelv tanítására és gyakorlására. Kézművesünk, a salánki Kalanics Éva segítségével egyszerű kézműves alapanyagokból, különböző technikák alkalmazásával készítettek változatos dísztárgyakat, játékokat a gyerkőcök. Emellett egy-egy kézműves-foglalkozással, dal vagy épp mondóka és nyelvtörőtanítással gazdagították a programot a leendő óvó- és tanító nénik. Idén is ellátogattunk a Nagyberegi Tájházba, ahol Csurman-Puskás Anikó, a tájház programfelelőse mutatta be a tájház helyiségeit, használati és berendezési tárgyait, s ismertette meg a gyerekeket a szövés alapjaival. Táborozóink kipróbálhatták a tájház játékeszközeit, a gólyalábat, a nyári sítalpakat, a diótörőt. György Márton, az Együtt Kárpátaljáért! közösségtámogató misszió önkéntese pedig az íjászat alapjaival ismertette meg a táborozókat. A tábor második napján Géczi Tihamér és Géczi Natália tanítványai, a Nagyberegi Középiskola teremkerékpárosai tartottak bemutatót az általuk űzött sportágból, amelyet lélegzetvisszafojtva figyeltek a gyerekek – s mi tagadás, a felnőttek is. Július 22-én a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület támogatásával Szilágyi László és Szilágyiné Tóth Gabriella tartottak táncházat, s tanítottak népi gyermekjátékokat. Huszonharmadikán a táborozók alkotta négy csapat egy ügyességi és erőnléti feladatokból álló sorversenyen mérkőzött meg egymással, a tábor utolsó estéjén, 24-én pedig a Ki mit tud? alkalmával adhattak számot a bemutatkozni vágyók ének- és tánctudásukról, s arról, amit csapatként a hét folyamán alkottak.

Az Irka-tábor hagyományaihoz tartozik, hogy a tábor végeztével mindenki hazavihet magával egy-egy apró ajándékot emlékül. Idén, a kerek évfordulóra való tekintettel a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Dorcas Segélyszervezet jóvoltából a táborlakók emlékeik mellé plüssfigurát, játékot, vizes kifestőt és egy-egy ifjúsági regényt is hazavihettek.

Az Irka szerkesztősége nevében ezúton is köszönjük minden nevelőnek, diáknak és előadónak, hogy munkájukkal hozzájárultak a XX. Anyanyelvi Irka-tábor sikeréhez. Reméljük, egy gyerkőc sem bánta meg, hogy idén (is) velünk táborozott!

Espán Margaréta,
 az Irka főszerkesztője, a tábor vezetője