„A sport az a valami, mely leginkább a békét szolgálja”

Kistérségi labdarúgótorna Karácsfalván

2015. július 29., 10:44 , 759. szám
A játékosok

„Ép testben ép lélek” – ez volt az olimpiát és a sportot „feltaláló”ókori görögség eszményképe. És valóban, a sportnak óriási szerepe lehet abban, hogy testünk egészséges, lelkünk nemesebb legyen. Napjainkban pedig kiváltképpen fontos, hogy a felnövekvő nemzedék tagjai ne csak a számítógép vagy a tévé képernyője előtt üljenek, hanem sportoljanak is a friss levegőn, edzve testüket, és szépítve lelküket, megtanulva, hogy versenyzőellenfelüket tisztelve, nemes küzdelemben győzzenek, vagy emelt fővel veszítsenek. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Karácsfalvai Alapszervezete – a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének támogatásával – ezért is szervezte meg 2015. július 25-én az I. Karácsfalvai Kistérségi Labdarúgótornát.

A sportversenyen Verbőc, Máty­falva, Tiszaúj­hely, Karács­falva és Tiszakeresztúr fiatal (legfeljebb 18 éves) focistái, valamint a községek idősebb futballistáiból verbuválódott öregfiúk mérték össze tudásukat, ügyességüket. A torna megnyitóján Gorondi Albert, a KMKSZ Karácsfalvai Alapszervezetének elnöke kifejtette, miszerint hagyományt akarnak teremteni ezzel a rendezvénnyel, s arra hívta fel a versenyzők figyelmét, hogy a legfontosabb dolog mindnyájuk testi épségének a megőrzése, ezért sportszerű játékra szólította fel a fiatal, valamint a korosodó focistákat. Dobsa István, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének vezetője beszédében kiemelte: csak a sport képes – a jelenlegi nehéz körülmények ellenére – összefogni az embereket. Örömének adott hangot, hogy bár nehéz időszakban élünk, mégis vidám arcokat lát maga körül, ami nagyon jó, s a nemes versengés során barátságok születhetnek a különböző községek lakói között. Barta József, a KMKSZ alelnöke és Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke pedig arról szólt, hogy olyan világban élünk, mely tele van válságokkal, s a sport az a valami, mely leginkább a békét szolgálja. Arra kérte a torna résztvevőit, hogy ne ellenségekként, hanem ellenfelekként tekintsenek egymásra, s nemes versengés keretében törekedjenek ellenfeleik, illetve saját gyengeségük legyőzésére. Végezetül mindenkinek sportszerű, győztes csatákat kívánt.

A beszédek elhangzása után két csoportban játszották le a körmérkőzéseket. Az első csoportban Karácsfalva, Mátyfalva és Tiszaújhely, míg a másodikban Verbőc, Tiszakeresztúr fiataljai, valamint az öregfiúk játszották le egymás elleni mérkőzéseiket. A körmérkőzések során Verbőc 3-2-re győzte le Tiszakeresztúrt, a mátyfalvaiak 1-0 arányban diadalmaskodtak a karácsfalvaiak fölött, Tiszakeresztúr csapata 5-0-ra ütötte ki az öregfiúkat, a karácsfalvaiak és a tiszaújhelyiek találkozóján 2-2-es döntetlen született, a verbőciek 6-0-ra „elgázolták” az öregfiúk csapatát, míg Tiszaújhely 4-1-re legyőzte Mátyfalvát.

Az ebédszünet után a 2. csoportot megnyert Verbőc csapott össze az 1. csoport 2. helyezettjével, Mátyfalvával. Az első félidőben a mátyfalvaiak két góllal elhúztak, s bár a verbőciek szépítettek, a fordulás után a mátyfalvaiak még két gólt lőttek ellenfelük hálójába, beállítva a 4-1-es végeredményt. A másik elődöntőben az 1. csoport élén végzett tiszaújhelyi csapat a rendes játékidőben 0-0-s döntetlent játszott a 2. csoport 2. helyezettjével, Tiszakeresztúrral, így 11-esekkel döntötték el, melyikük jut a döntőbe. A büntetőpárbajt a tiszaújhelyiek bírták jobban idegekkel, 3-2-re legyőzve ellenfelüket. Így a harmadik helyért vívott mérkőzésen Tiszakeresztúr csapott össze Verbőccel, s a találkozó elején meg is szerezte a vezetést, ám a verbőciek még az első félidőben egyenlítettek, majd még egy találatot elérve átvették a vezetést, a második félidőben pedig már nem változott az eredmény. A verbőciek 2-1-re megnyerték a találkozót. A döntőben Tiszaújhely és Mátyfalva mérkőzött meg egymással, a meccsen a tiszaújhelyiek már az első játékrészben megszerezték a vezetést, melyet nem is engedtek ki a kezükből, s 1-0-ra diadalmaskodtak a mátyfalvaiak fölött. A döntőnek azonban volt egy sajnálatos momentuma, a tiszaújhelyi csapat egyik játékosa az ellene elkövetett szabálytalanság következtében komoly sérülést szenvedett, s miután a helyszínen lévő karácsfalvai felcser elsősegélyben részesítette, gépkocsival a Nagyszőlősi Járási Kórházba szállították. Ezúton is mielőbbi gyógyulást kívánunk neki…

A döntőt követően került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre. Az öregfiúk csapata végzett a 6., Karácsfalva az 5., Tiszakeresztúr a 4., Verbőc a 3., Mátyfalva a 2. és Tiszaújhely az 1. helyen. Mindegyik játékos emléklapot, a csapatok mindegyike oklevelet kapott, az első három helyezett pedig átvette a 3., a 2., illetve az 1. helyezettnek járó kupát. Reméljük, jövőre ismét megrendezik a tornát, s remélhetőleg akkor nem kerül sor az ideihez hasonló sérülésre.

Lajos Mihály