2,5 millió hrivnya a közintézmények fűtésrendszerének korszerűsítésére

Ülésezett az Ungvári Járási Tanács

2015. július 29., 11:01 , 759. szám

2015. július 24-én tartotta soros ülését az Ungvári Járási Tanács, amelyen a legfontosabb kérdésként azt vitatták meg a képviselők, hogy mire fordítsák a járási költségvetés ötmillió hrivnyás pluszbevételét. A döntésekről Szallár Sándort, a tanács KMKSZ-frakciójának vezetőjét kérdeztük.

„Úgy döntött a tanács, hogy az ötmillió hrivnyából több mint 1,5 milliót tartalékolunk a nehezebb téli időszakra, 2,5 millió hrivnyát pedig túlnyomó részben oktatási és kulturális intézmények fűtésrendszerének rekonstrukciójára, korszerűsítésére ítéltünk oda. Ezenkívül a kisdobronyi óvoda felújítására ítéltünk meg 225 ezer hrivnyát, támogatja a tanács a nagydobronyi tűzoltóság épületének befejezését 200 ezer hrivnyával, valamint az őrdarmai kultúrház fűtési rendszerének teljes felújítását pótlólag 218 ezer hrivnyával. Azoknak a dotált községházáknak is segített a járási tanács, amelyek nem tudták a hivatali alkalmazottaiknak időben kifizetni a béreiket, ezek annyi pénzt kaptak, amennyi az elmaradt bérek rendezéséhez szükséges.

A járási tanács a Császlóci Községi Tanács tulajdonába adta a község határában lévő, európai uniós és állami forrásokból 70 százalékban elkészült szennyvíztisztító állomást és a körülötte lévő földrészleget. Megváltoztattuk a járás négy zeneiskolájának, a kisdobronyinak, az ungtarnócinak, a szerednyeinek és a kereknyeinek az alapszabályát. Az alapszabály-módosítás értelmében ezentúl a nemzetiségi nyelveken, tehát magyarul, szlovákul és románul is lehet az államnyelv mellett oktatni ezekben az iskolákban. Nyílván Kisdobronyban eddig sem tanítottak ukránul, de ez mostantól hivatalosan is engedélyezett. Beszámolt az Ungvári Járási Hadkiegészítő Parancsnokság régi-új parancsnoka, Mikola Zsuravljov az ATO-ban tapasztalt élményeiről, ahol maga is eltöltött néhány hónapot. Elmondta, az Ungvári járásból, valamint Ungvár és Csap városokból ebben a hullámban még 165 embert szándékoznak behívni.”

bzs