Rákóczi népünkből nemzetet csinált

2015. július 29., 11:08 , 759. szám

A beregszászi szabadtéri színpadon óriási sikerrel mutatták be A Fejedelem című rockmusicalt, amely érezhetően meg tudta szólítani a kárpátaljai magyar közönséget, amely meghatottsággal fogadta a 314 évvel ezelőtt véget ért Rákóczi-szabadságharc ma is aktuális üzeneteit. A mai Kárpátaljához számtalan módon kötődő Rákóczi-szabadságharc eseményeit a kezdetektől a bukásig bemutatja a Moravetz Levente által írt musical, amelynek köszönhetően kiváló magyar művészeket láthatott és hallhatott élőben a beregszászi szabadtéri színpad közönsége.

A Kárpátaljai Magyar Nagy­családosok Egyesületének szervezésében Be­reg­szászba hozott előadásról Török Dénest, a KMNE elnökét kérdeztük az előadás előtt: „Elsősorban el kell mondanom, hogy nem Beregszászban szerettük volna, hanem inkább Kovászón, a nagycsaládos egyesület területén, és nem ezt az előadást, hanem az Egri csillagokat bemutatni. Később döntöttünk a beregszászi szabadtéri színpad és A Fejedelem című musical mellett, ami egy Kárpátaljához köthető, a magyar nemzet számára máig meghatározó történelmi eseménysorozatról, a Rákóczi-szabadságharcról szól. Azt gondoltuk, hogy ez megszólítja a kárpátaljai magyarokat és kíváncsiak lesznek rá. Úgy látom, hogy ez a várakozásunk beteljesülni látszik 1000-1500 nézőre számítunk. Az előadás támogatásáért köszönettel tartozunk dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár úrnak, valamint Balog Zoltán miniszter úrnak, aki miniszteri keretéből támogatta a beregszászi előadás létrejöttét.”

Moravetz Levente írta a mu­sical szövegét, és ő rendezte az előadást, egyben játszott is a darabban, percekkel az előadás előtt jelmezben mondta el tudósítónknak a musicalről a következőket: „A darab megpróbálja a Rákóczi-szabadságharc kezdetétől a fegyverletételig bemutatni az eseményeket. Ez egy nagyon hosszú idő, természetesen csak bele-bele csippentve olyan epizódokat is igyekeztem kiemelni, amivel nem nagyon foglalkozik a történelemtanítás és a tudomány. A dalszövegek és a darab írója én vagyok, Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián a két fiatal zeneszerzőnk. II. Rákóczi Ferencet Kelemen Csaba alakítja, Sasvári Sándor Bercsényi gróf, Rákóczi felesége Fésűs Nelly, de játszik Mahó Andrea, Dévényi Ildikó, Tunyogi Péter, Rácz János, tehát sikerült összeszedni egy jó csapatot az ország szinte egész területéről, mert ha csak a felsoroltakat nézzük, Eger, Budapest, Pécs. Miután ez egy nyári produkciónak készült eredetileg, nyáron pedig szünet van a színházakban, ezért mertem megkockáztatni azt, hogy a szerepre legjobban megfelelő művészeket válogassam össze a darabhoz.

Nagyon örültünk, hogy Be­reg­szászból is kaptunk egy meghívást, hiszen mi mindig nagyon szívesen visszük határon túli területre a darabot. Rákóczi egy olyan személyisége történelmünknek, aki mindenütt otthon van, mindenütt szívesen látják, számomra a magyar történelem egyik legmarkánsabb személyisége. Ugyanakkor számunkra is felemelő érzés, hogy a történelmi Magyarországnak ezen a részén is bemutathatjuk.

Kelemen Csa­ba színművész személyesítette meg a Nagyságos Fejedelmet, ő egyben az idén 40 éves egri Agria Nyári Játékok szabadtéri színház ügyvezetője is, amely repertoárjának része A Fejedelem című rockmusical.

Kelemen Csabával szintén az előadás előtt beszélgettünk, aki elmondta: „Fontosnak éreztük, hogy Kárpátalján is bemutassuk ezt az előadást, mert Rákóczi-birtokok itt is voltak. De a legfontosabb üzenete az számomra, remélem az önök számára is az lesz, hogy Rákóczi volt az a magyar történelem során, aki összefogta a nemzetet, ő mondta ki először: „Mindegy, hogy milyen nyelven áldjátok a szabadságot. Mindegy milyen módon vettek keresztet, ha nem vettek az sem baj.” A lényeg az, hogy egy a zászló, tessék mögé felsorakozni. Meggyőződésünk, hogy ha nincs Rákóczi, nincs ’48, nincs ’56. Ő volt az, aki ebből a népből valóban nemzetet csinált, és ez a mai nap üzenete is. A szétforgácsolt nemzet nem viszi semmire, naggyá csak akkor lesz, ha egység van, erő van, akarat van. Ez Rákóczi üzenete, ezzel jöttünk, és azért, hogy kezet szorítsunk az itt élő magyarokkal a mostani válságos, nagyon nehéz helyzetben. A Jóisten kegyelméből vagyunk itt, azt gondolom, üzenetet hoztunk, hogy itt vagyunk lélekkel, szívünkkel, nagyon sokan vagyunk mi, magyarországi magyarok, akiknek a szívünk itt dobog most, ezekben a nehéz órákban.”

A kitűnő előadás végén, a fináléban énekelt dal különösen nagy hatással volt a kárpátaljai közönségre, akik állva, hosszasan tapsolták a művészeket. A színpadról lejött Sasvári Sándor a következőket mondta tudósítónknak: „Én már az elején éreztem, hogy itt mi lesz, és ez a végén meg is valósult. Nagyon csodálatos közönséggel találkoztunk itt, Beregszászban, érdemes volt ilyen sokat utazni.

Badó Zsolt