A kárpátaljai románok megelőzték a magyarokat?

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

A rahói járási Tiszafejéregyházán (Bila Cerkva) regionális státust kapott a román nyelv – közölte a Hennagyij Moszkal parlamenti képviselő megkeresésére írott válaszában Gheorghe Berinde, a település tanácselnöke.

„Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól rendelkezéseinek értelmében, amelyek regionális státus biztosítását irányozzák elő azon nemzeti kisebbségek nyelveinek, melyek aránya a régióban az összlakosság 10 százalékát teszi ki, Tiszafejéregyháza Községi Tanácsának XII. ülésszakán 2012. augusztus 14-én döntés született a román nyelv alkalmazásáról a hivatalos és közigazgatási okmányokban – írja egyebek mellett válaszában a tanácselnök.

Mint emlékezetes, Beregszász város önkormányzata szeptember 7-én fogadta el a maga határozatát az új nyelvtörvény egyes rendelkezéseinek alkalmazásával kapcsolatban.

A tiszafejéregyházai válaszlevél a Kivalov–Kolesznyicsenko-féle törvénnyel összhangban román nyelven íródott.

A levélváltásról beszámolva az ungvári ua-reporter.com portál megjegyzi, hogy eddig három ukrajnai régió önkormányzata tagadta meg alkalmazandónak elismerni a nyelvtörvényt a maga területén, tízben pedig az orosz megkapta a regionális nyelv státusát.

(ua-reporter.com/zzz)