Nevet és alapszabályt változtatott az MKP

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

Nevet és alapszabályt módosított XII. országos kongresszusán a Magyar Koalíció Pártja, melyet mostantól Magyar Közösség Pártjának neveznek.

Berényi József a párt új alapszabályát az MTI-nek úgy jellemezte, hogy az a nyitás, az újítás és az egyszerűsítés alapszabálya, amely a párton belüli kompromisszumkeresés jegyében született meg. A megújult alapszabállyal új fejezet kezdődik az MKP történetében; a pártelnök szerint, „ha új név alatt is, megbízható, stabil, a folytonosság megőrzése mellett, új gondolatok és személyek befogadására képes csoportosulásként kell működnie” annak érdekében, hogy az országban zajló folyamatok úgy változzanak meg, „hogy Szlovákia ténylegesen demokratikus ország legyen, melynek nem a magyarság felszámolása a titkolt célja, hanem annak megőrzése és gyarapodása”.

A magyar párt elnöke a névváltoztatás kapcsán rámutatott: a megnevezést a párt aktuális helyzetét figyelembe véve kellett módosítani. Megjegyezte: a Magyar Közösség Pártja megnevezés az eddiginél sokkal jobban tükrözi a politikai csoportosulás jellegét.

Az országos kongresszuson, az MKP új nevén és a pártba való belépést megkönnyítő alapszabály-módosításon kívül döntés született a tisztújítás december 8-i időpontjáról, valamint jóváhagyták a Szlovákiai Magyarok Alapdokumentumának végső formáját is.

(MTI/Kárpátalja)