Megakadályozná a „kilúgozott” kisebbségi törvény elfogadását az RMDSZ

2012. szeptember 28., 10:00 , 611. szám

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség megpróbálja megakadályozni, hogy a román képviselőház a közösségi önrendelkezést szavatoló részek nélkül fogadja el a kisebbségi törvény tervezetét.

Ezt Márton Árpád frakcióvezető-helyettes jelentette ki a Krónika című erdélyi lap internetes kiadásában megjelent interjúban. Márton Árpád emlékeztetett arra, hogy a Szociál-liberális Szövetség (USL) a nem magyar nemzeti kisebbségek frakciójának segítségével került májusban hatalomra, és akkor megegyeztek abban, hogy a ciklus végéig a parlament megszavazza a hét éve elfektetett kisebbségi törvényt.

Az egyezség nyomán kikerült a tervezetből a kulturális autonómia, ezért az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy ebben a formában ne szavazza meg a javaslatot a parlament – mondta a Krónikának Márton Árpád. A képviselő szerint a román parlamentben könnyített eljárással képviselethez jutó többi kisebbségi közösség nem rendelkezik olyan intézményrendszerrel, mint a magyar, ezért számukra nem az önrendelkezési jogok voltak fontosak, ellenben a jogszabály „bebetonozná” a parlamentbe a képviseletüket most ellátó kisebbségi szervezeteiket.

„Elfogadhatatlan formában módosult a törvény. A kisebbségeket képviselő szervezetek döntéshozatali jogköre helyett véleményezési jogkör került be – például a kulturális intézmények élére a kompetens hatóság nevezi ki a vezetőt a közösség legitim képviselőjének a megkérdezésével, ami nem garantálja a beleszólási jogot a döntésbe. Ugyanez érvényes az intézmények létrehozására vagy megszüntetésére is” – ecsetelte Márton.

Hozzátette: felpuhították az etnikai arányok megváltozásával járó közigazgatási határmódosítás tilalmát is, a tervezetben már az szerepel, átrajzolhatóak a határok, amennyiben ez nem csorbítja a kisebbségek jogainak érvényesülését. A kisebbségi törvény tervezetét minap a képviselőház plénuma visszaküldte az emberi jogi szakbizottsághoz, mert a júniusban született szakjelentés létszámhiány miatt nem volt szabályos.

Márton Árpád szerint a bizottsági munkában az RMDSZ megpróbál támogatást szerezni egy elfogadható tervezet kialakításához, ha ez nem sikerül, akkor mindent megtesz a tervezet elakasztására.

(MTI/Kárpátalja)