Apiterápia: gyógyító méhek Mezőkaszonyban

2015. augusztus 12., 10:05 , 761. szám

Az apiterápia (méhterápia) gyógyászati hatékonyságát az 1850-es években elsőként francia orvosok igazolták publikációkban, akik a méhmérget csúzos betegségek, a reuma egyes fajtáinak és idegfájdalmaknak a kezelésére használták eredményesen. A méhek által termelt mérget méhszúrással, injekcióval és bedörzsöléssel jutatták be a szükséges helyekre. Jó ideig kizárólag a fehérje alapú méhméreggel való gyógyítást tekintették apiterápiának, számos méhmérget tartalmazó gyógyszert törzskönyveztettek, például: Forapin, VEN-APIS, Apicosan, Forapin cum Histamin stb. Mára azonban már orvosilag igazolt a méz, és az ugyancsak a méhek által gyűjtött propolisz, valamint a méhek által termelt méhpempő gyógyító hatása is. Ugyanakkor Kárpátalján egyre terjed a keleti szláv népektől átvett relaxációs méhesházak építése is. Mezőkaszonyban Szűcs Zoltán méhész először csak a családja számára épített egy méhesházat, amelyet azóta rendszeresen kiad turistáknak is, akik közül több már visszajáró vendég. De mi is az a relaxációs méhesház, mik az előnyei? Mezőkaszonyba utaztam, hogy megnézzem, megtapasztaljam.

Szűcs Zoltán harmincöt méhcsaláddal méhészkedik, a méhesház kapcsán elmondta: „A méhes házunk három éve üzemel. Méhésztanfolyamon voltunk Salánkon, Pólin Béláéknál, ott láttam először ilyen relaxációs méhesházat. Miután onnan hazajöttem, az interneten minden ezzel kapcsolatos irodalmat elolvastam. A Krímen élő idős méhész által leírt piramis alakú méhesház tetszett meg a leginkább, én is pontosan olyat építettem, bár egy itt járt lembergi turista szerint csúcsosabbra kellett volna építenem a tetőt, az lenne az igazi.

A méhesházikóban tizennyolc méhcsalád van, 12-13 kereten, ez körülbelül tízezer méhecskét jelent családonként, tehát összesen kb. 180 ezer méhecske zümmög a házban. Három évvel ezelőtt építettem a házikót, akkor telepítettem be méhekkel, kezdetben kizárólag a családom számára. De Kaszonyba a termálfürdő miatt egyre több turista jött. Voltak, akik javasolták, hogy adjam ki turistáknak is. Így lett belőle üzlet. Mostanra visszajáró vendégeim is vannak, egymásnak adják át a telefonszámomat.”

– De mi ebben a jó? – kérdeztem Szűcs Zoltántól.

– Ennek a méhesházikónak gyógyító hatása van – válaszol a méhész. – Ha valaki bemegy, az ott hallható zúgástól és a terjengő illatoktól hamar bódulatba esik, és elálmosodik. Kap tőlünk tiszta ágyneműt, és a fémhálóval elzárt méhcsaládok felett lévő deszkára lefekszik, mint otthon az ágyba. A tapasztalat az, hogy negyedórán belül mindenki elalszik a vibrációtól és zümmögéstől és azoktól a különleges illatoktól, amelyek a méhcsaládokból kigőzölögnek. Nagyon pihentető benne aludni, ahogy az interneten is olvasható. Négy óra alvás egy egész éjszakának felel meg. Nem kell benne annyit aludni, mint egyébként. Tapasztalatból mondhatom, hogy a gyerekekre egészen másként hat, mint a felnőttekre – van három kiskorú gyerekünk. A gyerekek nem tudnak elaludni benne, akkor sem, ha fáradtak. Sőt, ha a házban elaludt kisgyereket kivisszük, tíz percen belül biztosan felébred. Ugyanakkor a felnőttekre nyugtatólag hat. Tapasztalataink szerint az idegrendszeri és légúti megbetegedések kezelésére nagyon jó, azon túl azok az emberek jönnek a leggyakrabban vissza, akiknek már volt agyvérzésük, infarktusuk, vérkeringési problémáik vannak. A méhesház reggel és este a leghatékonyabb, ugyanis napközben a méhek fele kirepül nektárt gyűjteni, nincs olyan nagy zümmögés. A szakirodalom szerint izületi és szívbetegségek esetén is nagyon jó, de állítólag még a bőrbetegségekre is gyógyító hatással van. A méhek zúgásának ritmusa egyébként megegyezik az emberi szív ritmusával. A méhcsaládban is pontosan 35,5 °C van, pontosan annyi mint az emberi test belső hőmérséklete, a kaptárban folyamatos a ventiláció, így a méhesházban mindig kellemes meleg van, függetlenül a külső hőmérséklettől. A határ túloldalán most virít a napraforgó, emiatt nagyon erős hordás van, pedig már egyszer pergettem belőle egy kis mézet. A legtöbb vendégünk nyugdíjas, de vannak közöttük fiatalok is, akik szeretnek mindent kipróbálni. Továbbá sok méhész is felkeresett már, aki közülük eljön a kaszonyi sóstóra pihenni, az mind megnézi és lefényképezi.

– Mondhatom, hogy a családom számára is jó – folytatja Szűcs Zoltán. – Például a nagyobbik lányom allergiás a parlagfűre. Ilyenkor, amikor kritikus mennyiségben megjelenik a parlagfű pollenje a levegőben, már nem adjuk ki senkinek a házikót, a család éjszakánként ott alszik. Mindig elmúlik a házikóban a lányom köhögése. Az interneten olvastam, hogy az oroszok szerint ők talál­ták fel ezt a relaxációs mé­hes­házat, de Hollandiában is használnak hasonlót, ott légúti megbetegedések kezelésére – fejezi be az ismertetést a házigazda.

Magam is megnéztem a relaxációs méhesházat, amit úgy kell elképzelni, hogy a házikóba alul körül be van építve a 18 méhcsalád, amelyek nincsenek fedődeszkával lezárva, helyette vasrostaszövet akadályozza meg, hogy a méhek bejussanak a házikó belsejébe. A rostaszövet felett három centiméter magasan vannak a deszkapriccsek, amelyekre le kell feküdni. A méhcsaládok folyamatosan áramoltatják a levegőt a keretek között, így a közös légtérben, a méhesházban fekvők néhány centiméter távolságból jól hallják a méhcsaládok zúgását, és belélegezhetik az onnan kiáramló illatos levegőt.

Ki is próbáltam a méhes­házat. Én pontosan egy órát feküdtem bent egyedül. Elmondhatom, hogy valóban nyugtató hatással volt rám a méhek ütemes zúgása, kellemes volt belélegezni a méz-, virágpor- és propoliszillatú levegőt.

Badó Zsolt