IX. Ajaki Nemzetközi Lakodalmas Fesztivál

2015. augusztus 12., 11:03 , 761. szám

Igazi falusi menyegzőn vehettek részt azok, akik a hét végén ellátogattak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ajakra, ahol kilencedik alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivált. A fesztivál keretében szombaton magyar–ukrán jószomszédsági napot is rendeztek, amelyen Kárpátalja vezetői, Volodimir Csubirko, a megyei tanács elnöke és Hennagyij Moszkal kormányzó, valamint dr. Brenzovics László, az Ukrán Legfelsőbb Tanács képviselője, a KMKSZ elnöke is részt vett, valamint a két ország diplomatái. A kétoldalú megbeszéléseken Magyarországot többek között Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke képviselte.

A felek a jószomszédsági napon egyeztettek a további együttműködési lehetőségekről.

A lakodalmas fesztiválon Ajak város bolgár, lengyel, erdélyi és felvidéki testvértelepülései mellett három kárpátaljai testvértelepülése, Császlóc, Nagydobrony és Verbjázs (Verebes) is küldöttséggel képviseltette magát. A császlóciak és a verbjázsiak saját sátort is állítottak, ahol Kárpátaljára jellemző lakodalmas ételeket is meg lehetett kóstolni.

Az eseményen egy frissen házasodott pár, Dzsubák Éva és Máthé Zoltán László ismételte meg a nagyközönség előtt az egy héttel azelőtt tartott hivatalos ceremóniát. Szombaton a lánykikérést követően a násznép bejárta a Kisvárdával szomszédos észak-szabolcsi település utcáit, majd 12 órára visszaérkeztek a Péter-tói fesztiválközpontba, ahol a házasságkötést a nagyszínpadon is megismételte az ifjú pár.

A lakodalom egy órával később nagy eszem-iszommal folytatódott: mintegy 40 sátorban főzték az ünnepi ételeket, köztük a híres ajaki húslevest, töltött káposztát. A testvértelepülések képviselői is elkészítették saját lakodalmas ételeiket, amelyeket kóstolójeggyel az érdeklődők is megízlelhettek. A testvértelepülések hagyományőrző csoportjai saját lakodalmas szokásaikból is ízelítőt adtak a színpadon.

Az ajaki lakodalmas fesztivál egyébként már csütörtök este kezdetét vette a kulturális kísérőprogramokkal. Az első napon Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, illetve a Fáraó Együttes adott nagy sikerű koncertet, majd pénteken, szombaton és vasárnap fellépett többek között az Abrakazabra, Radics Gigi, Tóth Vera, az R-GO, az Empire valamint a Csík zenekar is. Pénteken a környék amatőr zenekarainak is bemutatkozási lehetőséget adtak, és látványos motoros felvonulást is rendeztek Ajakon.

dózsa/mti