Nem mindennapi zenei élmény Tégláson

Óriási sikert aratott Kárpátalján a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar

2015. augusztus 12., 11:21 , 761. szám

Schwartz József karmester és kürtművész, valamint Nyers Alex, a magyar Pénzügyőr Zenekar karmestere évek óta dédelgetett vágya teljesült azzal, hogy létrehozhatták a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekart. A Magyarországon és a határon túl 38 különböző településen élő, ötven, 16 és 26 éves kor közötti fiatalból szerveződött zenekar július 26-tól négy napon keresztül próbált a Lakiteleki Népfőiskolán, majd kárpát-medencei koncertkörútra indult, melynek utolsó állomása Kárpátalján, a téglási kultúrházban volt, ahol ugyancsak nagy sikert arattak.

A téglási bemutatkozást megelőzően a zenekar koncertet adott Szabadkán, Aradon, Kecskeméten, Lakiteleken, a koncertek mindenütt ingyenesek voltak, ugyanakkor a nézők támogatójegyeket vásárolhattak, amelyek bevételét a háború sújtotta kárpátaljai magyar közösség támogatására ajánlották fel a szervezők. A téglási koncert előtt Madari Andor, Lakitelek alpolgármestere elmondta: „Azzal, hogy Kárpátalján fejezzük be a koncertsorozatot, tudatosítani szeretnénk a kárpátaljai magyarokban, hogy igenis fontosak a számunkra, együtt érzünk velük. Szeretnénk azt erősíteni bennük, hogy legyenek büszkék a magyarságukra. A korábbi koncerthelyszíneken arra kértük a közönséget, hogy járuljanak hozzá a kárpátaljai magyarok megsegítéséhez, viszonylag nagy számmal adakoztak, és összegyűlt 170 ezer forint, amit a mai napon át fogunk adni a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesületnek. De további adományokra is van ígéret, ahogy érkezik a számlánkra, folyamatosan utaljuk majd tovább.”

A fellépő művészeket és a meghívott vendégeket az egyik házigazda, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke köszöntötte.

A koncert során a frissen alakult zenekar népszerű és kevéssé ismert modern zenedarabokat is előadott, magyar és külföldi szerzőktől egyaránt. Óriási sikert arattak, a közönség vastapsa újabb és újabb ráadást csikart ki.

A koncert végén Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke mondott köszönetet a kivételes zenei élményért. Külön megköszönte az identitásmegőrző programokat mindig támogató Lakiteleki Népfőiskolának, a karnagyoknak, köszöntet mondott a Kárpátaljára hozott támogatásért. „De leginkább azt az üzenetet köszönjük, amit ma ezzel a koncerttel a kárpátaljai magyarságnak üzentek. Éspedig azt, hogy összetartozunk. Azt gondolom, hogy ha minden nemzettársunk olyan erővel fújná a magyar nemzet hajójának a vitorláját, mint a zenészek a hangszereiket, akkor biztosan kievickélnénk ebből a viharos tengerből” – hangsúlyozta Balogh Lívia.

Magszólaltattam a zenekar létrehozásának ötletét felvető Schwartz József karmestert is, aki elmondta: „Én Németországban dolgoztam ötven évet. 1956-ban hagytam el Magyarországot. Húsz évig zenekarban játszottam, és több mint húsz évig zenei igazgató voltam a dél-németországi Singen városában. Németországban minden tartománynak van egy válogatott ifjúsági fúvószenekara, akik egy évben egyszer összejönnek, próbálnak, és utána adnak négy-öt koncertet. Az én növendékeim is rendszeresen játszottak ezekben a zenekarokban. Onnan hoztam ezt az ötletet, ha ott működik, itt miért ne lehetne megcsinálni. Meg voltam arról győződve, hogy egy válogatott nemzeti fúvószenekart lehetne szervezni Magyarországon. Barátommal, Nyers Alexszel elkezdtük szervezni, találtunk támogatókat hozzá. Lezsák Sándor úr, az Országgyűlés alelnöke segített minket, és így jött létre ez az idei első tábor. Remélem, a jövőben is folytatni tudjuk az elkezdett munkát, mert ennek hosszabb távon van értelme.”

Nyers Alex pénzügyőr alezredes, a Pénzügyőr Zenekar karnagya volt a másik kezdeményező, aki elmondta: „Harmincnyolc kárpát-medencei településről jött a zenekart alkotó 50 fiatal zenész. Túlnyomórészt a mai Magyarországról jöttek a fiatalok, de többen érkeztek Erdélyből, Délvidékről és négyen Kárpátaljáról. Évekig tartott, amíg az anyagi feltételeket össze tudtuk szervezni. Amikor ez sikerült, meghirdettük a tábort, küldtünk levelet olyan középiskolákba és főiskolákra, ahol zenét tanítanak. Beszéltünk iskolaigazgatókkal, tanárokkal, karmesterekkel és így szépen lassan gyűltek össze a zenészek. Lakiteleken hétfőn kezdődtek a próbák, pénteken már meg is tartottuk az első koncertünket Szabadkán, másnap Aradon volt koncertünk, majd Lakiteleken és Kecskeméten, végül itt, Tégláson zártuk a turnénkat.”

A beregszászi Varga Róbert klarinéton játszott a zenekarban, elmondta: „Tizedik éve klarinétozok, a Zádor Dezső Zenei Szakközépiskolában tanulok, ott Tomics Ferenc, a hangszertanárom szólt erről a lehetőségről, hogy Magyarországra mehetek egy hétre. Így küldtem el a jelentkezésemet. Soha korábban nem játszottam még ekkora méretű zenekarban, hihetetlenül jó élmény volt. Ha jövőre is lesz lehetőség, szeretnék akkor is ott lenni.

Az ungvári Schreiner Bence hozzáfűzte: „Interneten keresztül írtak, hogy kell még klarinétos, így szerencsére bevettek minket, Robit meg engem. Én „konziba” járok, most megyek harmadikba, ott már két éve játszom fúvós- és szimfonikus zenekarban. Ez a zenekar nagyobb és nagyon jó volt. Úgy tudom, hogy ebben az összeállításban jövő nyáron is lesznek koncertjeink.

Kárpátaljáról érkezett még a Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekarba az Ungvári Zeneművészeti Szakközépiskolában tanuló beregszászi Csernicskó Dávid, aki harsonán játszik négy éve, neki is nagyon tetszett a Lakiteleken eltöltött hét, ha lehetséges, ő is ott lesz jövőre. A mezőkaszonyi Szülek Máté trombitán játszik már 11 éve, Dáviddal együtt tanul Ungváron, neki a volt zenetanára, Bobály István szólt arról, hogy lesz a lakiteleki tábor. „Nagyon tetszett! Jövőre is fogok menni” – jelentette ki határozottan.

Úgy tűnt, a szín­padon túl a magánéletben is nagy volt az összhang, sok barátság szövődött egy hét alatt a fiatal zeneművészek között.

Badó Zsolt