Megáldották és felhelyezték a keresztet az új épületre

2015. szeptember 2., 10:21 , 764. szám

Tizenkettedik alkalommal kezdhették el a tanévet tanárok és diákok a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban, ahol a hagyományokhoz híven a helyi görögkatolikus templomban tartottak tanévnyitó ünnepséget. Ezúttal 39 új diák tett ünnepi fogadalmat. A tanévnyitón jelen volt Wetzel Tamás nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Ljubka Katalin, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője, Bacskai József és Szalipszki Endre ungvári és beregszászi magyar főkonzulok.

Az ünnepség szentliturgiával kezdődött, amelyet Demkó Ferenc, a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye Beregszászi Esperesi Kerületének esperese, Tóth Jenő, a líceum vezetője és a környező egyházközségek áldozópapjai celebráltak.

Demkó Ferenc atya a diákokhoz szólva elmondta: „Isten a tenyerére vett benneteket, kedves fiúk, lányok, akik itt tanultok ebben az intézményben – szüleiteken keresztül, azokon az embereken keresztül, akik ezt az iskolát működtetik, azon a magyar államon keresztül, amely ezt az intézményt felkarolta és sajátjaként kezeli (…) Így ezek a körülmények sokkal emberközelibbek, mint amilyeneket a jelenlegi államunk oktatási intézményei tudnának nektek nyújtani. Ezt az embernek illik megbecsülni…” Végül azt kívánta a diákoknak, hogy igaz emberekké váljanak a líceumban, és amikor eljön az ideje, úgy menjenek el az intézményből, hogy tudják: van okuk az örömre, mert megtalálták Istent.

Wetzel Tamás is szólt a diákokhoz, ünnepi beszédében hangsúlyozva: „A magyar nemzet egysége szívünkben és tudatunkban hordozott tény. Egy a nyelvünk, azonosak nemzeti ünnepeink, óráink ugyanúgy járnak. Bízhatunk egymásban, számíthatunk egymásra. Budapesten, de Erdélyben vagy a Felvidéken éppúgy fontos számunkra, hogy hogyan boldogulnak Kárpátalján, hogy miként tervezik az évet Karácsfalván az iskolában, a családokban, a magyar közösségekben. (…) Ahogy minden, akár gyermek által festett kis ikon önmagában is érték, éppúgy a nemzet számára fontos minden tagja, minden egyes magyar ember. Mi mindenkire számítunk. Mint ahogy mindnyájan számíthatnak Magyarországra is.”

Magyar Vita, a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum igazgatója is köszöntötte a jelenlévőket, szeretettel végzendő jó munkát, szorgalmat és türelmet kívánva az intézmény diákjai és tanárai számára. Majd Gerő Sándor tanár úr vezetésével ünnepélyes esküt tett az a 39 új diák, akik 8., 9. és 10. osztályban kezdhetik meg tanulmányaikat a líceum falai között.

A tanévnyitó szentliturgia végén mindenki átvonult a líceum udvarára, ahol Demkó Ferenc esperes megáldotta azt a három és fél mázsás keresztet, amelyet elhelyeztek az épülő közösségi épület (kollégium, tornaterem, tanuszoda) tetején.

Bacskai József ungvári magyar főkonzul a félkész épület előtt mondott beszédében kijelentette: „Sok minden lehetetlen a világban mindaddig, amíg jön valaki, aki ezt nem tudja, és megcselekszi azt, ami addig lehetetlennek tűnt. Egy évvel ezelőtt itt született egy álom, hogy a karácsfalvai líceum fejlődni fog. Kollégium, tornaterem, közösségi helyszín épül, és ennek európai színvonalúnak kell lennie. Sokan hitték is, meg nem is, hogy ez az elképzelés valósággá válik. De bebizonyosodott, hogy hittel minden lehetséges…”

Tóth Jenő atya, a líceum intézményvezetője beszédében emlékeztetett arra, hogy a kereszt a remény jele, és az is a reményről, a jövőbe vetett hitről tanúskodik, ha valaki építkezik. Hálát adott az elért eredményekért az Istennek, köszönetet mondott a magyar kormánynak, Bacskai József főkonzulnak és mindazoknak, akik tettek és még tenni fognak azért, hogy elkészülhessen a kárpátaljai magyar görögkatolikus közösség legnagyobb zárt közösségi tere, amelynek létrejötte a jelenlegi körülmények között maga a csoda.

Badó Zsolt