Újabb dollár-felvásárlási láz tör ki Ukrajnában?

Gyengülni fog a hrivnya – a bankok máris korlátozzák a dollár eladását

2012. november 2., 09:00 , 616. szám

Sajtóértesülések szerint az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) szigorúan szabályozni kívánja a nemzeti valuta – a hrivnya árfolyamát. Ilyen esetekben a dollár általában villámgyorsan eltűnik a bankokból és azok pénzváltó-fiókjaiból – írja a Finance.bigmir.net pénzügyi internetkiadvány.

A kiadvány újságírói a kijevi bankokban aziránt érdeklődtek, mi a helyzet a valutaeladással. Mint kiderült, egyes bankfiókokban egyáltalán nincs dollár, de akadtak olyanok is, amelyek egy időre betiltották a dollár eladását. Egyes bankokban korlátozzák az egy személynek eladható dollár összegét, és arra is van példa, hogy telefonon a vásárlás előtt néhány nappal kell igényelni (személyesen vagy telefonon) a vásárlandó dollárösszeget.

A Raiffeisen Bank Aval egyik kijevi fiókjában az újságírók azt a választ kapták, hogy „elfogyott a dollárkészlet”, azonban az ügyfelek előre megrendelhetik a szükséges összeget. Utánajártunk, mi a helyzet Kárpátalján. Az Aval ungvári központi fiókjában azt a tájékoztatást kaptam, hogy Kárpátalján minden Aval bankfiókban van még dollár, igaz, korlátozva van a megvásárolható dollárösszeg – egy személy egyszerre csak 1000 dollárt vásárolhat. Az Avalnál is „szűkmarkúbbak” az OTP Bank és a Privatbank – e két pénzintézetben 500-ra van korlátozva az egyszerre megvásárolható dollár összege. Az általunk megkérdezett kárpátaljai pénzintézetek mindegyikében lehet még vásárolni dollárt, de hogy meddig, azt jósolni sem merték egyikben sem.

(Lapzártakor értesültünk arról, hogy egyes bankoknál már megszabták az egy nap eladható dollár mennyiségét – a szerk.)

Pénzügyi szakértők véleménye szerint Ukrajna a parlamenti választásokat követően kénytelen lesz gyengíteni a hrivnya árfolyamát annak érdekében, hogy exporttermékei versenyben tudjanak maradni a világpiacon. Ennek a levét persze, mint mindig, most is a lakosság issza majd meg – csökkenni fog a hrivnya vásárlóértéke, mely eddig sem volt túl erős. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő ügynökség prognózisa szerint decemberig 10 százalékkal fog csökkenni az ukrán nemzeti valuta értéke.

(Baráth József/finance.bigmir.net/segodnya.ua)