II. Jankovics Mária Alkotótábor

2012. augusztus 10., 10:00 , 604. szám

Idén második alkalommal, augusztus 6. és 11. között került sor a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közös szervezésű táborára, melynek a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola és a Kölcsey Ferenc Szakkollégium adott otthont.

Az alkotótáborba idén is szeretettel várták mindazokat, akik szeretnek rajzolni, festeni, kézműveskedni. Az első napot záró ismerkedési esten pedig képzőművészeti és a Londonban most is zajló XXX. Nyári Olimpiai Játékokra vonatkozó változatos feladatok megoldása során elméjüket és kreativitásukat is megcsillogtatták a résztvevők.

Az idei táborról Kulin Ágnes festőművészt, a tábor vezetőjét kérdeztem.

– Kárpátalján a KMPSZ-nek, és most már a „GENIUS” Jótékonysági Alapítványnak is hála, elég nagy hagyományuk van a nyári gyerektáboroknak. Mindegyik valamilyen saját témakörre épül, mint pl. az Abacus Matematikatábor vagy a jurtatábor, mely az ősmagyar kultúrát próbálja megismertetni a gyerekekkel. Ezért is volt nagy szükség egy képzőművészeti, kézügyességet fejlesztő táborra, mely tavaly létre is jött, s a 2007-ben elhunyt Jankovics Mária textilművész, grafikus nevét kapta. Akkor 30 táborozónk volt, s egyértelműen sikerként könyvelhető el, hogy a létszám a duplájára nőtt.

– Ebben az évben 63 gyerek érkezett hozzánk Kárpátalja különböző településeiről, illetve Magyarországról – folytatta a táborvezető. – Velük délelőttönként, a korosztályonkénti gyakorlati foglalkozásokon négy tanár, Dancs Tünde keramikus, általános iskolai rajztanár, Néger Krisztina, az Ungvári Ifjúsági Palota tanára, Kopriva Attila festőművész, a Rákóczi-főiskola és az Erdélyi Béla Kárpátaljai Képzőművészeti Főiskola tanára, illetve jómagam foglalkoztunk. Idén is igyekeztünk minél színesebbé tenni a programot, ezért különböző aktuális témájú előadásokat is szerveztünk. Ennek keretén belül hétfőn Az olimpia története, kedden A kárpátaljai festőiskola története és annak ismert alakjai (Kopriva Attila), csütörtökön a híres osztrák festőművész, Gustave Klimt halálának 150. évfordulója alkalmából A bécsi szecesszió és Gustave Klimt munkássága (Kopriva Attila) c. előadásokon vettek részt a gyerekek, jómagam pedig a különböző animációs technikákkal ismertettem meg őket. Munkánkat jórészt a főiskola jelenlegi és egykori diákjaiból verbuválódott nevelőgárda segítette.

Szerdán várost néztek a táborozók. Ungvár régi városközpontjába látogattak el együtt, s a városnézésen kívül a Boksay József Megyei Képtár gyűjteményes kiállítását is megtekintették egy múzeumpedagógiai előadás keretén belül.

Hogy a fennmaradt időt is konstruktív tevékenységgel töltsék el a gyerekek, fakultatív foglalkozásként volt nemezelés, gyöngyfűzés, origami, fonalgrafika, sudoku, kanaszta, römi és biliárd is. A záróest programja pedig vetélkedő a héten tanult ismeretekből.

A tábor többek között azért is olyan fontos és hasznos, mert fejleszti a kézügyességet, szélesíti a gyerekek látókörét, s játékosan tanít, közben pedig a művészpalánták megismerkednek az előképekkel, amik a képzőművészet szempontjából nagyon fontosak, mert minél több képi információ jut el hozzájuk, annál jobban tudják majd összeállítani a színeket, megérteni a kompozíciófomákat.

A tábor megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Espán Margaréta

Jankovics Mária textilművész, grafikus 1962. május 24-én született Ungváron. Kitüntetéses diplomával fejezte be az Ungvári Iparművészeti Szakiskolát, majd egy helyi vállalatnál kerámiafestőként dolgozott, két évig dísztárgyakat festett.

A Lembergi Iparművészeti Főiskolán 1989-ben szerzett diplomát, s a reklámszakmában helyezkedett el.

1990-ben ő volt az egyetlen női alapító tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT).

1991-től vett részt kiállításokon. Főként selyemre festette egyéni színvilágú, dekoratív kompozícióit. Illusztrációi és gyermekek számára készült rajzai is közkedveltek. Fantáziagazdag és bonyolult tartalmú kompozíciói színes vitrázsokra emlékeztetnek. Számos gyermekkönyv és az Irka c. gyermeklap illusztrálása fűződik nevéhez, és sok igényes gobelin került ki a keze alól.

1993-ban beválasztották a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságába.

Önálló kiállítása Ungváron, Chicagóban és Detroitban volt. Csoportos kiállításokon vett részt Ungváron, Budapesten, Prágában, Pécsváradon, Técsőn és Bátyúban.

2007. október 3-án hunyt el Ungváron.