A nagyszülők látni szeretnék az unokát

2015. szeptember 23., 09:27 , 767. szám

„Fiunk első házasságából született négyéves kislánya jelenleg az anyjával él. A volt menyünk gyakorlatilag egyáltalán nem engedi, hogy mi, a nagyapja és a nagyanyja érintkezzünk az unokánkkal. Mit tehetünk ebben a helyzetben?”

Ukrajna családi törvénykönyvének 125. paragrafusa értelmében a nagyanyának és nagyapának, dédapának és dédanyának jogukban áll érintkezni az unokáikkal, dédunokáikkal, részt venni a nevelésükben.

Ugyanakkor a szülőknek vagy más személyeknek, akikkel a gyerek él, nincs joguk akadályozni a nagyapák és nagyanyák, dédapák és dédanyák jogát az unokáik, illetve dédunokáik nevelésében való részvételhez.

Amennyiben mégis akadályozzák a gyermek kapcsolattartását nagy- és dédszüleivel, azoknak jogukban áll keresettel fordulni a bírósághoz az akadályoztatás megszüntetése végett.

Tehát amennyiben nem sikerül békés úton megegyezniük unokájuk édesanyjával a gyerekkel való kapcsolattartást illetően, forduljanak a bírósághoz. Javasolnám, hogy a kereset összeállításához és az eljárás lefolytatásához fogadjanak olyan ügyvédet, akinek tapasztalata van a hasonló családi ügyek kezelésében.

hk