Hazajáró közönségtalálkozó Nagyberegen

2015. október 14., 09:47 , 770. szám

A Duna TV Magyar Örökség díjas Hazajáró című magazinműsorának teljes, hattagú stábjával találkozhatott az, aki október 9-én ellátogatott Nagyberegre. A Nagyberegi Csipkebogyó- és Beregiszőttes-fesztivál keretében a nagyberegi református templomban tartotta a stáb első kárpátaljai közönségtalálkozóját.

Aki szeret túrázni, vagy szeretné megismerni a Kárpát-medence csodálatos tájait, történelmi emlékeit és lakóit, annak ajánljuk a Duna TV-n szombatonként látható műsort, melynek ajánlója szerint: „A Hazajáró hétről hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Muravidéken, Őrvidéken és Belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a Hazajáró soha véget nem érő útját.”

A stáb állandó kárpátaljai segítője, a nagyberegi Bíró András idegenvezető mutatta be a műsor készítőit, a rendszeresen a képernyőn látható Kenyeres Oszkárt és Jakab Sándort, továbbá a műsor rendezőjét, Moys Zoltánt, Schödl Dávid operatőrt, Tóth József hangmérnököt és Kiss Attila sofőrt. Bíró András elárulta, hogy a stáb öt alkalommal járt eddig Kárpátalján, aminek az eredménye kilenc rész, amit bemutatott már a Duna TV.

A munkájáról elsőként Kenyeres Oszkár beszélt, aki földrajz–történelem szakos tanár, két gyermek édesapja, Vácon él, a Duna-kanyarban, és szenvedélyes túrázó. Az ő szakmai tudásának sokat köszönhet a műsor, a forgatások megtervezése, előkészítése leginkább az ő feladata. 2011 őszén jártak először Kárpátalján, akkor a Fagyalos- és a Csornahora hegységet mutatták be, azóta forgattak a Vereckei-Beszkidekben, a Borzsa-havason, Szinevéren és Alsókalocsán, a Kraszna-havason, a Borló-hegységben és Munkácson. Most, a hatodik útjukon Tarpáról indulva bemutatják Esze Tamás útját, aki 1703. május 21–22-én Tarpa mellett Váriban és Beregszász piacán is kibontotta a Rákóczi-szabadságharc zászlaját. Az említett műsor előreláthatólag 2016 januárjában kerül majd adásba.

Jakab Sándor a műsor második évadától csatlakozott a „hazajárókhoz”, azóta láthatjuk hétről hétre a képernyőn. Ő a felvidéki Ipolyságon született. Először túravezetőként segítette a csapatot a Kis-Fátrában. Elmondta, hogy ők nem profi tévések, hanem vérbeli túrázók: sátoroznak, gázlángon főznek, ha kell, menedékhelyet ásnak a hóban. A Dextramedia Kft. által 2011-ben gyártani kezdett műsort kezdetben kimondottan turisztikai magazinnak szánták, úgy gondolták, hogy bemutatják a Kárpátok 183 hegységéből, amennyit csak lehet. Közben a koncepció megváltozott, mára a műsor nem titkolt célja a határon túli és az anyaországi magyarság között feléleszteni az utóbbi évtizedekben megszakadt kapcsolatot. A Magyar Örökség díjjal kitüntetett turisztikai-honismereti magazinnal az alkotóknak az a céljuk, hogy a Kárpát-medence alig látogatott vidékeiről is tudomást szerezzenek a nézők. A kulturális és történelmi látványosságok közül is inkább a kevésbé ismerteket mutatják meg. És természetesen hírt adnak a – gyakran igen megfogyatkozott számú – magyar közösségekről is.

Kenyeres Oszkár elmondta, hogy minden egyes filmjüknek külön története van, hallhatjuk bennük egykori nagy tájleíróink sok esetben feledésbe merült csodálatos tájleírásait, miközben láthatjuk magát a több mint egy évszázaddal korábban leírt tájat is. A felmérések azt mutatják, hogy a Hazajárót sokan nézik Magyarországon és a határon túl is. Az alkotók örömére a fiatalok körében is népszerű a műsor. Sokan kirándulnak a bemutatott helyekre, felvidékiek mennek Erdélybe, délvidékiek utaznak Kárpátaljára. Az általuk szervezett túrákra egyre többen jelentkeznek. Megalapították a Hazajárók Honismereti és Turista Egyletet, amely egyelőre még gyermekcipőben jár.

A két főszereplő fotókkal és kivetített filmrészletekkel demonstrálva mutatta be élményszerűen, hogy pontosan hogyan készül egy film, sok-sok kulisszatitkot elárulva. Külön filmbe vágták össze a bakikat, mert mint Jakab Sándor fogalmazott: „Ahol fát vágnak, ott forgács is keletkezik.” Megtudhattuk, hogy a műsor narrátora, Tokaji Csaba színész, szinkronszínész amatőr autóversenyző, a főcímzenét pedig Bükki Bence fiatal mosonmagyaróvári zeneszerző írta.

Kenyeres Oszkár végül mun­ka­társunknak elárulta, hogy Kárpátalján még hét filmet szeretne a stáb készíteni, amelyek több esetben a tömbmagyarság által lakott területeket is érintik majd.

Badó Zsolt