Litvin aláírta a nyelvtörvényt

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

Volodimir Litvin ukrán házelnök aláírta kedden az új nyelvtörvényt, amelyet jóváhagyásra felterjesztettek Viktor Janukovics államfőnek.

Litvin eddig nem volt hajlandó aláírni a parlament által július elején elfogadott jogszabályt, az ő kézjegye nélkül azonban nem kerülhetett Janukovics elnök elé aláírásra a törvény.

Ha az államfő is aláírja, életbe lép a törvény, amelynek értelmében a kisebbségek Ukrajnában hivatalosan is használhatják anyanyelvüket, ha arányuk eléri a 10 százalékot egy közigazgatási egységen belül. Eszerint az orosz nyelv Ukrajna 27 megyéje közül 13-ban kap regionális státust, Kárpátalján a magyar, a Krímen a krími tatár, Csernyivci megyében pedig a román nyelv emelkedik regionális szintre.

A politikai vihart kavaró nyelvtörvény miatt Litvin rögtön az elfogadása után benyújtotta lemondását, ám hétfőn a parlament bizalmi szavazással megerősítette őt parlamenti elnöki posztján.

Az ellenzék szerint az előterjesztést házszabályellenesen tűzte napirendre és fogadta el a parlament július 3-án, de nem sikerült elérniük, hogy érvénytelenítsék a szavazás eredményét.

bzs/mti