Foglalkoztatási központ és várandósság

2015. október 21., 09:14 , 771. szám

„Hivatalosan soha nem dolgoztam, munkakönyvem sincs. Jelenleg a terhesség 24. hetében járok. Kérem, adjon tanácsot: van értelme most nyilvántartásba állni a foglalkoztatási központban, vagy ennek nincs jelentősége a szociális juttatások szempontjából? Beleszámít-e a munkaviszonyba, ha a szülési és gyermeknevelési szabadság idején nyilvántartásban fogok állni a központban?”

– A jogszabályok értelmében a terhességi és szülési szabadság idejére járó segély mértéke a nő átlagos havi jövedelmének (bér, ösztöndíj, egyéb rendszeres pénzbeli juttatás) 100 százalékával egyenlő, de nem lehet kevesebb a törvény által a munkaképes személyek számára egy hónapra megállapított létminimum 25 százalékánál.

A foglalkoztatási központban nyilvántartásba vett munkanélküli a munkanélküli segély összegének 100 százalékát kapja – amennyiben jogosult segélyre.

A nem dolgozó, a foglalkoztatási központban nyilvántartásban nem álló nő a havi létminimum összegének 25 százalékára számíthat segély címén.

Miután ön korábban nem rendelkezett munkahellyel, esetleges jelentkezése a foglalkoztatási központban nem lesz befolyással társadalombiztosítási idejének számítására terhessége idején.

Bővebb információért forduljon a járási vagy városi foglalkoztatási központhoz, illetve a helyileg illetékes szociális osztályhoz.

hk