Csáky: Újabb petíciót tárgyal az EP illetékes bizottsága a Beneš-dekrétumok ügyében

2015. október 21., 10:29 , 771. szám

Újabb olyan állampolgári beadványt fogadott el az Európai Parlament Petíciós Bizottsága, amely a Beneš-dekrétumokat igyekszik megtámadni – közölte múlt pénteken Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője, a bizottság egyik alelnöke.

„Egy három évvel ezelőtt beadott petíció után ez most egy újabb dokumentum, amely felhívja a figyelmet a szlovákiai magyar közösség tagjainak a második világháború utáni gyötrelmeire” – emlékeztet a politikus, aki korábban a párt vezetője és miniszterelnök-helyettes is volt Szlovákiában.

Csáky közleményéből az derül ki, a szlovákiai magyar politikusnak sikerült elérnie, hogy a petíciós bizottság ne utasítsa el érdemi tárgyalás nélkül a beadványt, ehelyett az abban szereplő szakmai érvek pontosítását kérte, s rámutatott, hogy figyelembe kell venni az EP jogi bizottságának tavalyi véleményét is, amely kiemeli, hogy amennyiben léteznek a dekrétumokból fakadó bizonyítható joghátrányok napjainkban is, azokat a jövőben orvosolni kell.

A Beneš-dekrétumok a második világháború utáni Csehszlovákiában született elnöki rendeletek, melyek közül több a magyar közösség kollektív bűnösségét mondta ki, megfosztva őket tulajdonuktól és jogaiktól.

A petíciós bizottságnak az a feladata, hogy eldöntse, alkalmas-e egy petíció arra, hogy az Európai Parlament érdemben foglalkozzon vele.

(MTI/Kárpátalja)