A körömrágás

2015. október 28., 10:03 , 772. szám

Vannak olyan, nemegyszer idegi alapon kialakuló viselkedési rendellenességeink, melyeken a közelünkben lévő embertársaink is megütköznek, s a megjelenésünknek sem használnak, de gyakran nem tudjuk, miként is szabadulhatnánk meg tőlük. Közéjük tartozik a körömrágás is.

– Ez egy nemtől és kortól függetlenül kialakuló rossz szokás, melynek több oka is lehet, melyeket közelebbről is érdemes megvizsgálnunk – indítja beszélgetésünket dr. Kovács Mihály, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő orvosa. – Az okok egyike a bizonytalanság és a félelem érzése. Ha idegesek vagyunk, és olyan döntések elé állítanak minket, amilyeneket nehezen tudunk meghozni, akkor a folyamat szinte azonnal megindulhat. Amellett – a kutatások szerint – a szüleinkkel való gyermekkori konfliktusaink miatt is kialakulhat a körömrágás. Ugyancsak a rossz szokás kialakulásának kedvez, ha az érzéseinket, a vágyainkat egyáltalán nem, vagy nem megfelelő módon fejezzük ki, ami miatt folyamatosan romlik az önértékelésünk. Ha pedig a köröm körüli bőrfelületeket is rendszeresen rágjuk, akkor vagy elfojtott agresszív érzés, vagy magunkba zárt titkok, megbánt tetteink fölötti, feloldozást nem nyert bűntudat állhat(nak) a háttérben. A pszichológusok szerint a bőr rágásával azért okozunk testi fájdalmat magunknak, hogy megpróbáljuk csökkenteni a belső, lelki fájdalmunkat. S bár nem mindig vezethető vissza pszichológiai okokra a körömrágás, de az esetek felében erről van szó. Hogy lelki vagy nem lelki okok állnak-e a háttérben, azt mi, orvosok annak alapján mutathatjuk ki, ha megvizsgáljuk, milyen élethelyzetekben rágják az emberek a körmüket, akkor is, ha teljesen nyugodtak, vagy csak akkor, ha feszültek. Mert az is lehetséges, hogy a körömrágás csak egy gyermekkorban megrögzült rossz szokás.

– Miként lehet leszokni a körömrágásról?

– Az egyik módszer (hölgyeknél) a köröm rendszeres lakkozása, ami csökkenti a rágás iránti vágyat, valamint a műkörmök felhelyezése. Körömrágás elleni szereket is lehet kapni, melyekkel lekezelhetjük a körmeinket, melyek nálunk nem kaphatók, Magyarországon viszont be lehet ezeket szerezni, rövid időn belül besűrűsödnek és színtelenek, ezért férfiak is használhatják őket. Az ízük pedig nagyon keserű, ami elveheti a kedvet a körömrágástól. Míg gyermekek esetében meg lehet próbálkozni a körömápoló szerek használatával, és vannak olyan esetek, amikor a felnőtt családtagok egyszerű házi ötletekkel igyekeznek leszoktatni a kisgyermeket, ilyen például a körmök csípős paprikával való bekenése, vagy a ragtapasszal való eltakarásuk, mely utóbbival hozzáférhetetlenekké tehetjük a körmöket, s azért is hasznos ez a módszer, mert a ragtapasz alatt vissza tud nőni a lerágott köröm. Emellett ma már időjárástól függetlenül is divatos dolog kesztyűt viselni, a télen kívül tavasszal és ősszel is, s így is eltakarhatjuk a körmöket, hogy ne legyenek folyamatosan a szemünk előtt.

Lajos Mihály