Rangadót nyert és lépéselőnybe került a Kárpáti

Kézilabda

2015. november 11., 08:42 , 774. szám

Az ukrán élvonalbeli női kézilabda-bajnokságban az eddig hibátlan Halicsanka Lviv és Ungvári Kárpáti Lembergben találkozott egymással.

Az ősz rangadója előtt mindkét együttes háza táján nagy volt a fogadkozás: a címvédő vendéglátók természetesen kettős győzelemmel szerették volna lerázni legnagyobb riválisukat a bajnoki tabellán, míg az ungváriak vezetőedzője, a válogatott szövetségi kapitányi posztját is ellátó Borisz Petrovszkij, mindenképpen pontszerzésben bízott.

Az első találkozón már az elejétől magukhoz ragadták a kezdeményezést a vendégek, a gólerősen teljesítő Darina Kot vezérletével a szünetben 15-11-es Kárpáti előnnyel vonulhattak pihenőre a csapatok. Fordulás után sem változott sokat a játék képe, Voronováék mindvégig kontrollálták a találkozót, és végül 28-25-re legyőzték a Halicsankát.

A másnapi visszavágó első játékrésze is hasonló forgatókönyv szerint zajlott, ám a folytatás minden várakozást felborított. A szünetben 9-7-re vezető Kárpáti játékosai a második játékrészben egyre-másra szerezték a találatokat. Az első és második meccsen is egyformán 11 gólig jutó, és a mezőny legjobbjává választott Kot mellett Voronova és Mihovics is fontos pillanatokban talált be. Ugyanakkor a görcsösen játszó hazaiak pontatlanul, sok hibával kézilabdáztak. A második harminc percet végül 15-7-re megnyerő ungváriak mondhatni kiütéses, 24-14 arányú győzelmet arattak.

A hazaérkezést követően megkeresésünkre Borisz Petrovszkij elmondta, hogy, bár meggyőző volt a csapat fölénye, házon belül most csak szolidan örülnek, hiszen annyi történt, hogy együttese lépéselőnybe került a legnagyobb riválisával szemben. – Korai lenne még bármit mondani arról, hogy közelebb kerültünk volna-e a bajnoki cím visszahódításához, hiszen most csak két csatát nyertünk, de ebben a bajnokságban még ötször találkozunk majd a Halicsankával. Sok minden történhet még tavaszig, de az mindenesetre megnyugtató, hogy a lányok most felnőttek a feladathoz, és ezzel a két fontos győzelemmel lépéselőnybe kerültünk a Halicsankával szemben -- értékelt a tréner.

Ami a bajnoki tabellát illeti, a Kárpáti egyedüli százszázalékos mérleggel, 10 meccsből megszerzett 20 ponttal vezet a 16 pontos Halicsanka előtt.

Az ungváriak legközelebb november 27-én és 28-án a pont nélkül sereghajtó Ekonomuniverszitet Ternopil vendégeként lépnének pályára, de könnyen lehet, hogy ezt a párharcot elhalasztják majd. Az ukrán szövetség tárgyalásokat folytat a magyar válogatottal, azzal kapcsolatban, hogy ebben az időpontban az ukrán nemzeti csapat felkészülési tornán szerepelne Magyarországon a vb-re készülő magyar együttes meghívására.

(tamási)