Egyre több ukrán gyerek tanul magyarul

Dr. Grezsa István Kárpátalján

2015. november 11., 10:25 , 774. szám

Egyre több ukrán gyerek választja második idegen nyelvként a magyart Kárpátalján. Ennek kapcsán keresett fel több iskolát is megyénkben november 5-én dr. Grezsa István, Magyarország Miniszterelnökségének határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa.

A miniszteri biztos elsőként az Ungvári 2. Sz. Középiskolába látogatott el, kíséretében Ljubka Katalin osztályvezetővel és Vida Lászlóval, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának ideiglenes ügyvivőjével, valamint a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget képviselő Berki Károly irodavezetővel. A magyar vendégeket Jaroszlav Kirlik iskolaigazgató és Ljudmila Fegyo igazgatóhelyettes fogadta, akik elmondták, hogy specializált, az informatikát és az idegen nyelveket magasabb szinten oktató iskolájukban idén szep­tembertől 58 ötödikes választotta az angol nyelv mellett második idegen nyelvként a magyart. A miniszteri biztos a gyerekekkel is találkozott, elmondta nekik, hogy szerinte a magyar nyelv ismeretének segítségével jobban tudnak boldogulni majd Kárpátalján, vagy Magyarország segítségével Európában bárhol. Grezsa István a tantestületnek tolmácsolta a magyar kormány jókívánságait, majd átadott két nagyméretű ajándékcsomagot. Az egyik doboz a magyar nyelv tanulását segítő tankönyveket tartalmazott, míg a másikban különféle játékok voltak, és volt az ajándékok között egy gólyaláb is. A gyerekek kis műsorral igyekeztek megköszönni a közéjük a padba beült vendég ajándékait. A magyarul is beszélő Júlia Kapral 8. V osztályos tanuló Az én Ukrajnám című dalt énekelte, Petro Sek Petőfi Sándor Ha férfi vagy, légy férfi című versét szavalta. Majd az iskola Liliom tánccsoportja mutatott be ukrán táncot.

Dr. Grezsa István a sajtónak elmondta, hogy első körben Kárpátalján nyolc ukrán iskolából jelezték, hogy második idegen nyelvként szeretnék a magyar nyelvet oktatni. Ezek az iskolák mind megkapják majd a magyar kormány ajándékcsomagjait. Az Ungvári 2. Sz. Középiskolában pedig modellértékűvé szeretnék fejleszteni ezt a programot. Ennek a keretében a magyar kormány felújít egy tantermet, valamint tankönyveket biztosít a munkához. A miniszteri biztos elmondta továbbá, hogy a gyerekeknek szánt játékokkal Magyarország jelezni kívánta, hogy Ukrajna mai nehéz gazdasági helyzetében nemcsak a kárpátaljai magyar közösségnek, hanem minden Kárpátalján élő népnek szeretne segíteni erejéhez mérten. Szeretnék megőrizni Kárpátalja sokszínűségét.

Ljubka Katalin, a magyarországi Miniszterelnökség osztályvezetője kiegészítésként elmondta, hogy ma már több száz ukrán gyerek tanul Kárpátalján magyarul egyre több iskolában, igaz, nem csak második idegen nyelvként, hanem fakultatív formában.

A magyarországi delegáció Ungvárról Szolyvára utazott, a Seregély utca 5. szám alatt található Szolyvai 10. Sz. Oktatási-nevelési Komlexumba, amelynek keretében magyar elemi iskola működik 2002-től, ahol a négy osztályban összesen 49 gyerek tanul magyarul. A vendégek Maria Pecsonka igazgatónő vezetésével minden osztályba benéztek, majd megtekintették a Voloscsuk Klára, Benkő Jolán, Szokolova Henrietta és Kiss András tanítók által felkészített négy osztály kis műsorát. Szolyván is nagy szükség volt a magyar tankönyvekre, de a gyerekek azoknál is jobban örültek a sokféle játéknak.

Dr. Grezsa István Szolyván megkoszorúzta a sztálini terror áldozatainak tömegsírja felett kialakított emlékfalat, majd tovább utazott a Volóci járásba, ahol a Vereckei-hágó közelében lévő Rákócziszállás (Zavadka) általános iskolájában adott át könyveket és játékokat tartalmazó ajándékcsomagokat az iskola tanárainak és diákjainak. Később ünnepélyesen leleplezte Ivan Pivkacs polgármesterrel a Keleti Partnerség programjának keretében felújított rákócziszállási kultúrház falán lévő emléktáblát. Majd a magyarországi delegáció tagjai Iván Pivkaccsal, valamint Valentina Rogovával, a Volóci Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökével, és Viktor Povidájcsikkal, a járási köigazgatási hivatal apparátusának vezetőjével megnézték az ugyancsak magyar támogatással felújított rákócziszállási és verbjázsi óvodákat is. Az itt elvégzett munka is bizonyítja, hogy a magyar kormány erejéhez mérten az ukránok lakta települések lakosságát is igyekszik segíteni.

Badó Zsolt