Már helyükön az új ajtók és ablakok

Nagy segítség oktatási és kulturális intézményeinknek

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám
Cserélik a nagydobronyi óvoda ablakait

Kárpátalján száz magyar oktatási intézmény van, a legtöbb épülete régóta felújításra szorul. A magyar Külügyminisztérium által júliusban átutalt 500 ezer dollárból a pályázó hetven intézmény nagy részében elkezdődhetett a munka, és több iskolában és óvodában már be is fejeződtek a legszükségesebb felújítások: a terveknek megfelelően elsőként az ablakok és ajtók cseréje.

A program lebonyolításával megbízott Brenzovics László KMKSZ-alelnöktől, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány elnökétől megtudtuk: „Az Ungvári Drugeth Gimnáziumban, a Nagydobronyi Óvodában, a Tiszaásványi Általános Iskolában, a Szernyei Általános Iskolában már kicseréltük a nyílászárókat, a Beregszászi Magyar Gimnáziumban is megtörtént az elektromos hálózat cseréje. Jelenleg Gálocsban, Tégláson, Csapon, Izsnyétén és Kaszonyban folynak a munkák, és szándékunk szerint fokozatosan haladunk tovább a Beregszászi és Nagyszőlősi járások irányába. Szeptemberig a nyílászárócserékkel szeretnénk elkészülni.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az Európai Unió Keleti Partnerség Programjának keretében Németh Zsolt külügyi államtitkár és Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke idén márciusban kötött megállapodást. Ez alapján Magyarország és Ukrajna egy-egy millió dollárral járul hozzá a kárpátaljai oktatási és szociális intézmények felújításához. Egyelőre a magyar felajánlás felét utalta át a magyar állam a múlt hónapban, amelyből gőzerővel indult el a munka.

Ráti Mária, a nagydobronyi óvoda vezetője kérdésünkre elmondta, hogy az általa vezetett intézményben az elavult régi nyílászárók helyett beállítottak tizenkét nagy ablakot (5,30x2 méter), négy folyosói ablakot, és 32 darab 1,70x1,70-es ablakot, továbbá hét balkonajtót, három nagyméretű bejárati ajtót, egy üveges ajtót és hat beltéri ajtót, illetve még két kis ablakot is. Mindegyik nyílászáró vákuumos, és teljes egészében az említett program költségén lettek beállítva. A Nagydobronyi Óvoda nyílászáróinak cseréje több mint 300 ezer hrivnyába került.

Kovács Pétert, az Ungvári Drugeth Gimnázium igazgatóját is megkérdeztük, aki elmondta: „Nagyon hálásak vagyunk a most elvégzett munkákért. Összesen 98 ablakot és két ajtót cseréltek ki egy hét alatt az intézményünkön, ezeknek a bevakolása zajlik pillanatnyilag. Nem maradt egyetlen egy olyan ablak sem, amelyik miatt félnem kellene, hogy ne adj’ isten a gyereknek a fejére esik, vagy szelelni fog a télen. A program keretében folyik a fűtésrendszerünk felújítása is, amit augusztus 25-ig szeretnénk befejezni, ennek köszönhetően nem marad egyetlen 1974-ben gyártott, öntöttvas radiátorunk sem.” Az intézmény felújítását a szülők is támogatják, a város pedig szokásához híven megint nem adott egy fityinget sem a felújításra a magyar intézménynek.

Ferkó Csaba, a Tiszaásványi Általános Iskola igazgatója elmondta: „Orbán István, a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezetének elnöke keresett meg, hogy mérjük fel, mire lenne szükségünk, mert egy nagyobb segítségre van lehetőség. Mi a külső ajtók és ablakok cseréjére és a fűtési rendszerünk felújítására pályáztunk. A múlt héten nagy örömünkre három bejárati ajtó és tizenöt külső ablak – tehát iskolánk két épületén az összes nyílászáró – ki lett cserélve, jelenleg a szülők támogatásával a vakolathibák kijavítása zajlik. Úgy tudom, később a fűtésrendszerünk cseréje is sikerülni fog. Nálunk nagyon fontos volt a régi ablakok cseréje, volt olyan, amit már kinyitni sem lehetett, mert egyszerűen összetört volna. Nagyon örülnek a szülők és a tanárok, de személy szerint én a legjobban ennek a nagy segítségnek. Szeretnénk az újságon keresztül is megköszönni Brenzovics Lászlónak és mindenkinek, aki dolgozott ennek a programnak a lebonyolításán.”

Amennyiben a program a tervek szerint halad, és mind a hetven pályázó intézmény felújítása megtörténik, példátlan fejlesztésnek lehetünk tanúi a kárpátaljai oktatási, művelődési és szociális intézményekben. A már elvégzett, és a most zajló munkák is óriási jelentőségűek, amelyekre nagy szükség van, különösen a nagyon elhanyagolt magyar iskolákban és óvodákban.

dózsa