Mi legyen a kivándorolt ukrajnai tulajdonával?

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

„El kell-e adnom ukrajnai házamat, lakásomat, ha felveszem egy másik ország állampolgárságát és lemondok az ukránról? Esetleg át kell íratnom az ingatlanokat Ukrajnában élő gyermekeimre vagy elég végrendelet formájában intézkednem a további sorsukról halálom esetére?”

– Az állampolgárság változása jogilag nincs hatással a tulajdonviszonyokra. Más ország állampolgáraként is szabadon rendelkezhet Ukrajnában a tulajdonával az itteni jogszabályok biztosította keretek között, azaz tetszése szerint eladhatja, odaajándékozhatja, elcserélheti vagy örökbe hagyhatja az ingatlanait. Különbségeket az ukrán állampolgárokhoz képest legfeljebb az ügyintézés tekintetében és pénzügyi-adóügyi kérdésekben tapasztalhat a „külföldi”.

Ami kérdése második részét illeti, a fentiekből következik, hogy bár nem kötelező ezt tennie, de amennyiben szeretné itteni tulajdonát gyermekeinek juttatni, tetszése szerint „átírathatja” az ingatlanokat a nevükre Ukrajnában, vagy akár végrendeletben is rendelkezhet azokról új hazájában. Halála esetén minden tulajdona – így az ukrajnai is – a végrendeletében megnevezett személyre vagy személyekre száll.

Amennyiben nem készít végrendeletet, annak az országnak az örökösödésre vonatkozó jogszabályai szerint rendelkeznek majd az örökségről az ottani illetékes hatóságok, amelynek az állampolgára volt halála pillanatában. Az ukrajnai ingatlanokkal kapcsolatos, az örökösödéssel összefüggő tulajdoni, nyilvántartási és adóügyi kérdéseket azután az itteni illetékesekkel is rendezniük kell az örökösöknek.

hk