Kárpátaljáról – röviden

2015. december 2., 15:48 , 777. szám

Roma konfliktus Királyházán

Királyházán támadás érte egy tehetős roma nemzetiségű polgár otthonát – jelentette a Novini Zakarpattya hétfőn.

A támadók több tízezer dollár értékű tulajdont rongáltak meg és gépkocsikat törtek össze. Gumilövedékes kézifegyverből leadott lövések is eldördültek, azonban a házigazdának és családjának sikerült idejében elmenekülnie, így súlyosabb testi sérülés szerencsére nem történt.

A nagyszőlősi járási rendőrség előzetes információi szerint a konfliktus oka az a két héttel ezelőtti eset lehetett, melynek során a helyi cigánybáró fiatalkorú rokona betörte egy üzlethelyiség ablakát, amiért egy másik tehetős táborlakó hozzátartozója arcul ütötte. A jelek szerint az eset nem merült feledésbe, s két héttel később tömegverekedéshez és rongáláshoz vezetett. A történtek miatt mindkét érintett fél feljelentést tett a rendőrségen, utóbb azonban már maguk igyekeztek rendezni a konfliktust, ígéretet téve az okozott kár megtérítésére. A rendőrség ennek ellenére folytatja a nyomozást az ügyben.

Újraszámítják a III. rokkantsági kategóriások nyugdíját

A Novini Zakarpattya jelentése szerint a III. rokkantsági kategóriások illetményének átszámítására függetlenül attól sor kerül, hogy milyen típusú nyugdíjban részesülnek.

A portál Anatolij Nazarovra, az Ukrán Nyugdíjalap kárpátaljai megyei részlegének vezetőjére hivatkozva azt írja, hogy az újraszámításra december 1-jétől kerül sor.

A cikk emlékeztet, hogy a nyugdíjaknak a hivatalos létminimum új összegének szeptember 1-jei bevezetéséből fakadó újraszámítását korábban csupán az I. és II. rokkantsági kategóriások esetében végezték el. A miniszteri kabinet most orvosolta ezt a hiányosságot, s így a jövőben még azoknak a III. rokkantsági kategóriásoknak sem lehet majd alacsonyabb a nyugdíjuk 1074 hrivnyánál, akik nem rendelkeznek a szükséges biztosítási idővel.

Irodatűz Munkácson

A kárpátaljai operatív mentőszolgálatot november 28-án kijevi idő szerint 17 óra 25 perckor értesítették arról, hogy tűz ütött ki Munkácson, egy Csernisevszkij utcai épületben – jelentette a mukachevo.net.

Az esethez azonnal kivonultak a 17., illetve a 19. számú állami tűzoltó- és mentőalakulatok, valamint a Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltóság csapata.

A tűzoltóknak rövidesen sikerült megfékezniük a lángokat, majd este 22.30-ra eloltották a tüzet.

A tűz a kigyulladt épület teljes tetőzetét és a födémet is megsemmisítette, összesen mintegy 360 négyzetméteren, elégtek továbbá a nyílászárók, valamint a helyiségek berendezése is odalett. Az esetben senki sem sérült meg. A keletkezett kár nagyságát és a tűz okát egyelőre még vizsgálják – közölték a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata kárpátaljai megyei részlegénél.

Nyugdíjast gázolt az ittas vezető Fancsikán

Az útszélen álló 62 éves nőt egy külföldi rendszámú Mitsubishi típusú személygépkocsi ütötte el – jelentette a Novini Zakarpattya november 30-án.

A szemtanúk haladéktalanul riasztották a mentőket, valamint a rendőrséget. A sérült asszonyt kórházba szállították, az elkövetőt pedig előállították a rendőrök. Kiderült, hogy a gépkocsi volánjánál egy 21 éves, büntetett előéletű helyi lakos ült. A gázoló vérének alkoholtartalma 0,7 ezrelék (promile) volt. A kórházban váll- és lábtörést, illetve koponyasérülést állapítottak meg az ittas gépkocsivezető áldozatánál.

Mostantól online figyelhetjük a határátkelőket

Hogy megtudjuk, mekkora a forgalom Ukrajna egyik vagy másik határátkelőjén, mostantól csak fel kell keresnünk az Ukrán Állami Határőrszolgálat hivatalos weboldalát (http://dpsu.gov.ua) – jelentette a mukachevo.net.

A portál főoldalának jobb alsó részén található interaktív térképen (Interaktivna mapa) az egyes átkelőhelyek jelzéseinek színe alapján tájékozódhatunk arról, hogy pillanatnyilag mekkora a munkaterhelésük – „magas”, „közepes” vagy „alacsony”. A térkép információit négyóránként frissítik. Több határátkelőhelyen már online kamerákat is felszereltek, így saját szemünkkel láthatjuk, mekkora a sor az országból való kilépésnél, vagy éppen a belépő oldalon.

Ami az ukrán–magyar határszakaszt illeti, a portál jelenleg a Csap–Záhony, Mezőkaszony–Barabás és Tiszaújlak–Tiszabecs határátkelőkről tüntet fel információkat, illetve Csapon webkamerák is működnek.

150 kárpátaljai behívását tervezik

Százötven kárpátaljai behívását tervezik sorkatonai szolgálatra – közölte november 30-án a Zakarpattya Online.

A miniszteri kabinet 1229. számú, november 25-én kelt rendeletével országosan 12 006 főben állapította meg a sorkatonai szolgálatra behívandó polgárok számát.

A dokumentum értelmében 7706 fő az Ukrán Fegyveres Erőkben, 3,5 ezer a Nemzeti Gárdában, illetve 800 az Infrastrukturális Minisztérium Állami Különleges Szállítási Szolgálatánál kezdi meg a sorkatonai szolgálatot.

(Összeállította: zzz)