Térjetek vissza hozzá!

Emléktáblát avattak Wass Albert tiszteletére

2015. december 16., 09:50 , 779. szám
A liceum bejárata mellé került az emléktábla

December 14-én a Ka­rács­falvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban került sor Kárpátalja első Wass Albert-emléktáblájának felavatására.

A Sztojka-líceumban bő egy hónappal ezelőtt, november 11-én a diákok kezdeményezésére alakult meg a Diákönkormányzat (DÖK). Ennek elnöke és elnöksége kezdeményezte, hogy állítsanak fel emléktáblát az erdélyi író, költő tiszteletére. A tábla elkészítésének teljes összegét közadakozásból finanszírozta a DÖK: több mint 100 személy járult hozzá a tábla elkészülésének költségeihez. Az avatáson részt vett a líceum minden diákja, az intézmény munkatársai, illetve Gorondi Albert, a KMKSZ Karácsfalvai Alapszervezetének elnöke is.

Az emléktábla leleplezését és megszentelését követően Tóth Jenő, a líceum vezetője az itt maradás és elvándorlás témájáról szólt. „Az Úristen rendelte nekünk ezt a hazát!” – idézte Wass Albert Hagyaték című művének egy meghatározó gondolatát. Ez pedig ma, amikor annyian gondolnak az elvándorlásra, különösen időszerű. Természetes, hogy sok érv szól ellene és mellette is, de a líceumosokat az intézményben töltött évek alatt is arra próbálják rávezetni, hogy nem véletlenül bízta ránk Isten azt a hazát, amelybe teremtett. Vörösmarty szavaival élve: „Itt élned, halnod kell.”

Dr. Mélykuti Ferenc, Magyarország beregszászi vezető konzulja köszöntőjében az alkotás, a teremtés és a megmaradás fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: értelmiség, alkotó erejű emberek nélkül képtelenség megmaradni. Szükség van olyan személyekre, amilyen Wass Albert is volt, akik valami fontosat tudnak teremteni. A mai, számítógépes világban sok minden van, ami tartósan leköti a fiatalok figyelmét. A tábla emlékeztet Wass Albertre, de ahhoz, hogy szellemisége, gondolatai életben maradhassanak, az kell, hogy a fiatalok olvassák és ismerjék műveit. Ezek által ugyanis nemcsak őt, de megjelenítő erővel bíró tájleírásai által Erdélyt is megismerheti az olvasó. Mindezek meg nem ismerése veszteség.

Dobsa István, Karácsfalva polgármestere Wass Albert életpályájáról s arról a sok nehézségről szólt, amellyel élete során szembe kellett néznie. „Az élet fontos dolgai nem azok, amiket általában fontosaknak tartunk. Pénz, pálya, haladás, siker, munka: ha arról van szó, hogy megtaláljuk magunkat ebben a világban s érdemesnek ítéljük a benne létezést, akkor ezek mind nagyon aprócska dolgok. Az érzések és a hangulatok fontosak, melyek lelkünket színezik s a lelkünkön keresztül a világot is, melyben élünk.” Nagy szó az, hogy ezen gondolat szellemi atyja előtt tisztelegve Kárpátalján először ezen kis településen helyeztek el emléktáblát, s még nagyobb, hogy mindezt értelmiségi fiatalok kezdeményezésére.

Wass Albert olyan személy, akiről bátran példát vehet a mai fiatalság – hangsúlyozta Dalapikula Dániel, a DÖK elnöke. Remek író és igazi hazafi volt, akinek, bár életében rengeteg gondot, nehézséget kellett leküzdenie, mégis ott volt életében a Jóisten. Ennek fényében arra bíztatta fiatal társait, hogy Isten segítségében bízva, merjenek ők is kezdeményezni, s kitartani elhatározásaik mellett. Fogadjuk meg ezért Wass Albert tanácsát: „Az Úr nem hagyta el az ő magyarjait! A Magyarok hagyták el az Urat! Térjetek vissza hozzá, s ő megvédelmez benneteket.”

Espán Rita