Kárpátaljáról – röviden

2015. december 16., 10:57 , 779. szám

Újabb lakástüzek megyeszerte

December 11-én az Ökörmezői járásból és a Técsői járásból, de­cember 14-én pedig a Beregszászi járásból jelentett tűzesetet a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) Kárpátaljai Megyei Főosztálya, melyekről a mukachevo.net és a Zakarpattya Online számolt be.

Az ökörmezői járási Vízközben (Szojmiban) 140 négyzetméter területen semmisítették meg a lángok egy családi ház tetőzetét, illetve a tetőtéri helyiségeket, s 20 négyzetméteren a födém is sérült.

A técsői járási Nyéresházán (Neresznicján) ugyancsak december 11-én, a hajnali órákban ütött ki tűz a Pidhora utcában. A DSZNSZ jelentése szerint a lángok elpusztítottak egy tárolóhelyiséget, 20 négyzetméteren leégett a tetőzet és a ház berendezésének egy része is odalett. A tűzben a tulajdonos égési sérüléseket szenvedett az arcán.

A beregszászi járási Bótrágyon december 14-ére virradóra keletkezett tűz az egyik Béke utcai családi házban. A lángok 1,5 négyzetméteren pusztították el a tetőzetet, s a kémény is megsérült.

Politikai ügy lett a lelőtt kutyából

A Vidrodzsennya párt megyei tanácsi képviselője agyonlőtte az erdész kutyáját, amely akadályozta a politikust az orvvadászatban – jelentette hétfőn a Zakarpattya Online a Facebook felhasználóinak tájékoztatására hivatkozva.

A hír szerint az eset december 13-án történt az ungvári járási Antalócon (Antalovciban). Joszip Login erdész lajka kutyájával ellenőrizte az erdőt, amelyben Miron Pompelj (a Régiók Pártjának egykori tagja, ma a Vidrodzsennya pártban politizál – emeli ki a Zakarpattya Online) vadászott az ismerőseivel. Ekkor pusztult el a kutya a fejét ért lövéstől.

A történteknek a Facebookon megjelent változata szerint az erdész megkérdezte az állítólag italozó társaságtól, hogy ki lőtte le az állatot. Ekkor Miron Pompelj odalépett a férfihoz, s bevallotta, hogy ő tette, majd megragadta a mellkasánál a férfit, egy fának lökte, és fenyegetőzve távozásra késztette. Joszip Login nem tehetett egyebet, minthogy kutyája tetemével odébbállt.

A Facebook-felhasználók szerint Pompeljnak nem ez az első ilyen esete. „Korábban rendszeresen lövöldözött a falubeliek kutyáira és jószágára, félelmet keltve bennük” – idézi a Zakarpattya Online.

Az uzhgorod.net.ua e hírek nyomán telefonon megkereste Miron Pompelj képviselőt, a Makovica vadásztársaság elnökét, aki a portálnak egészen másképpen írta le a történteket. Elmondása szerint december 13-án vasárnap a rossz látási viszonyok (köd volt) miatt a társaság lemondott a vadászatról, ehelyett úgy határoztak, hogy „megetetik a faunát”. Amikor 8-10 kilométerre eltávolodtak Antalóctól, a férfiak egy idegen, agresszíven viselkedő kutyába botlottak. A kutyán nem volt nyakörv, gazdája sem volt a közelben. Hogy megvédjék magukat az állat támadásaitól, a vadászok a kutyára lőttek és megölték – írja az uzhgorod.net.ua hozzátéve, Pompelj tagadja, hogy köze lenne az incidenshez.

A mukachevo.net az ügyészség sajtószolgálatára hivatkozva azt írja, hogy állattal szembeni kegyetlen bánásmód miatt vizsgálat indult az ügyben. Ezek szerint kutyája agyonlövéséért az antalóci erdész tett feljelentést a nemzeti rendőrség ungvári osztályán.

Rekordmagasságban a tojás ára

Az utóbbi egy hónapban legalább 30 kopijkával drágult a tyúktojás Kárpátalján – írja a Zakarpattya Online.

A tojás ára az októberi 1,85 hrivnyáról novemberben 2,26 hrivnyára drágult. Tíz darab nagyobbfajta, dobozba csomagolt tojásért ugyanakkor legalább 26 hrivnyát elkérnek a szupermarketekben. Tíz házi tojásért 40 hrivnyát kérnek Ungváron, derül ki az összeállításból, amit az egyik termelő az ungvári piacon a szemes termények magas árával indokolt.

A 21-es Csatorna ungvári televízió összeállításában Halina Hrinik, a Kárpátaljai Megyei Statisztikai Igazgatóság vezetője az áremelkedést a szezonális hatásokkal és az üzemanyag drágulásával magyarázta. A fentiekhez az újságírók egy további okot is hozzátesznek: Kárpátalján nem maradtak nagybani tojástermelők. A megye utolsó szárnyas tartására szakosodott agrárvállalata még a kétezres évek elején megszűnt.

Felfegyverzett csempészeket fogtak el

Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU) munkatársai letartóztatták beregszászi járási lakosok egy csoportját, akik Magyarországra borostyánt, Ukrajnába pedig kábítószert csempésztek – jelentette a Holosz Karpat az SZBU sajtóközpontjának tájékoztatása alapján.

A bűnüldöző szervek a Beregszászhoz közeli Beregdéda mellett, a határtól mintegy 10 kilométerre bukkantak a bűnözőkre. A hét csempész éppen az újabb akciót szervezte, amikor lecsaptak rájuk a hatóságok. A bűnözők ellenállást tanúsítottak és tüzet nyitottak a titkosszolgálat és a határőrség munkatársaira. A tűzharcban szerencsére senki nem sérült meg. Az elfogott csempészektől fegyvereket és lőszert, valamint egy hőkamerát foglaltak le.

Indul a síszezon

Megkezdődött a téli idény Kárpátalja legmagasabban fekvő síparadicsomában, a Drahobraton – jelentette a Novini Zakarpattya.

A portál által közölt felvételekből ítélve a térségben már van síelésre alkalmas hó. A régió előnye más ukrajnai síterepekkel szemben, hogy itt a legmagasabbak a hegyek, ugyanakkor a legalacsonyabbak az árak – derül ki az összeállításból. A megszólaltatott szakértők szerint ugyancsak vonzó lehet a turisták számára, hogy évről évre egyre több programmal szolgál a térség az odalátogatóknak, azaz nem a hó jelenti a régió egyedüli vonzerejét. Kérdés persze, hogy a gazdasági válság és a lakosság általános elszegényedése közepette van-e fizetőképes kereslet a bővülő szolgáltatásokra. A szálláshelyek árai egy főre számítva napi kétszeri étkezéssel 240–270 hrivnya körül alakulnak. Az újévi-karácsonyi csúcsidőszakban ez az összeg 350-400 hrivnyára kúszik fel.

Két magyar kitüntetett

Ungváron a hét végén megnevezték a megyei irodalmi és művészeti díjak idei kitüntetettjeit – derül ki a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció Kulturális Főosztályának közleményéből. A megyei adminisztráció portálján közzétett névsorban két magyar művész nevére bukkantunk.

Az egyik díjazott Ferenci Attila, a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze, akinek a Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című művéből készült előadásban nyújtott alakításáért ítélték oda a Seregij fivérek színházművészeti díjat. A másik kitüntetett Matl Péter szobrász, aki Szent Mihály című alkotásával érdemelte ki a Boksay József–Erdélyi Béla képző- és iparművészeti díjat. Az elismeréseket 2016. január 12-én adják át Ungváron.

Összeállította: ntk