Belső okokra visszavezethető allergikus dermatitisz (bőrgyulladás)

2016. január 6., 09:01 , 782. szám

Az utóbbi időben jelentős számban fordulnak bőrgyógyászokhoz allergikus dermatitiszben szenvedő betegek. Ilyenkor, télen ugyanis kevesebbet vagyunk a friss levegőn, és a napsugárzás mértéke, erőssége is kisebb, ami kedvez a kór kialakulásának. A megbetegedésről dr. Pauk Vladimirral, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosával beszélgettem.

– Az allergikus bőrdermatitisz vagy belső, vagy külső hatásra alakul ki – tájékoztat a szakorvos. – Gyakoribb a belső hatásra kialakuló allergia, melyet kiválthat valamilyen élelmiszer, gyógyszer vagy más, belső tényező. Gyakori ételallergének a déligyümölcsök, a csokoládé, a tejes, a húsos készítmények. Többnyire gyermekek kapják el a kórt, de nem ritkán a felnőttek körében is felüti a fejét. És érdekes: az allergia kialakulása nem függ az elfogyasztott táplálék mennyiségétől, már egy cikk narancs vagy mandarin, egyetlen szem csokoládé, egy darabka sajt is előidézheti.

– Milyen tünetek jelzik az allergikus bőrgyulladás megjelenését?

– A testfelület bármelyik pontján, de elsősorban az alkarokon, a mellkason és a hason piros foltok jelennek meg, melyek mérete 1-től5 mm-ig terjedhet, de tenyérnyi nagyságúakká is növekedhetnek az egymásba folyó foltok. A foltok kissé kiemelkednek az egészséges bőrfelszínből, és gyenge vagy erős viszketegséggel, enyhe vagy erőteljesebb égéssel járnak együtt. A tünetek több órán vagy több napon át fennmaradnak. És ha nem megfelelően kezelik a betegséget, az elhanyagolt allergikus dermatitisz következményeként erős csalánkiütés vagy intenzív ételmérgezés alakulhat ki.

– Miként kezelik a betegeket?

– Elsősorban az allergia ellen lépünk fel. Ha viszont nem tudjuk beazonosítani, milyen allergén váltotta ki a dermatitiszt, akkor a betegnek szigorú diétára van szüksége. Teljesen ki kell zárni az étrendjéből a csípős, sós, füstölt, fűszeres, zsíros, sült ételeket, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejtermékeket, a kakaós készítményeket, az alkoholt, a kávét. S mit szabad fogyasztani? Ha a páciens felnőtt, akkor ajánlott pár napig enyhe hashajtót szednie, és öt napig keserű teát innia minél nagyobb mennyiségben, hogy kitisztuljanak a belek, a belső szervek. Ételt ne fogyasszanak. Ha viszont a betegek nem tudják betartani ezt a szigorú diétát, akkor ők – idősebbek, illetve gyermekek – egyenek vízben főtt krumplit, tatárkát (grecskát), rizst, plusz egy evőkanálnyi étolajat. Másnapos vagy pirítós kenyeret is magukhoz vehetnek, gyógyteákat (hársfa-, székfű-, csipkebogyóteát), illetve buborékmentes ásványvizet ihatnak. Ebben az esetben is legalább öt napig tartson a diéta.

– A 6., 7., 8. napon már fogyasztani lehet nálunk megtermő zöldséget, gyümölcsöt, főtt húst (kivéve a főtt disznóhúst), enyhe zsírtartalmú joghurtot vagy kefirt. Csak a 9. naptól térhetünk vissza a megszokott étrendhez, de a 9. és a 10. napon még ötfelé kell elosztani a napi háromszori étkezést, és csak a 10. naptól lehet teljesen visszatérni a megszokott étkezéshez.

– Mit lehet mondani a gyógyszeres kezelésről?

– Általában antihisztaminokat (allergiaelleni orvosságokat) írunk fel, a beteg állapotától függően tabletta vagy injekció formájában (könnyebb esetben tablettát, nehezebb esetben injekciót, külsőleg pedig allergiaelleni kenőcsökkel kell kezelni az érintett bőrfelületeket. A tablettákat és a kenőcsöket 10 napig, az injekciókat öt napig kell alkalmazni. Nagyon elhanyagolt esetekben pedig intravénás vagy infúziós terápiára van szükség: napi egyperces intravénás vagy másfél óráig tartó infúziós kezelésre, 5–10 napig. Mindemellett szorbenteket is felírunk, olyan gyógyászati készítményeket, melyek magukba szívják és semlegesítik a káros anyagokat. Tisztálkodni pedig csak langyos vízzel zuhanyozóban ajánlott, fürdőkádban, meleg vízben nem.

Lajos Mihály