Idén abbamaradhat a „bankhullás”

2016. január 9., 14:24 , 783. szám

Az előttünk álló 2016-os esztendő kedvezni fog a banktőke konszolidációjának Ukrajnában, a bankszektor számára a legnagyobb kockázatot a növekedés esetleges elmaradása jelentheti. Ezt Jaroszlav Zsalilo, a Krízisellenes Kutatóközpont elnöke mondta el a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának adott kommentárjában.

Rámutatott: a stagnálás elhúzódása a hitelfelvevők fizetőképességének csökkenését eredményezheti, ami rontja a bankok adósságállományának minőségét.

„A lakosság bizalma lassan helyre fog állni, de a betétállomány hirtelen növekedésére nem lehet számítani. Ez az időszak kedvez a banktőke konszolidációjának, a piacok és az »egészséges« ügyfélkör feletti ellenőrzés megszilárdításának, ezért várható, hogy a »bankhullást« a fúzió és a kisebb pénzintézetek felvásárlása váltja fel” – mondta.

Zsalilo szólt az infláció várható alakulásáról is: „Az infláció csökkenésének az utóbbi hónapokban tapasztalható tendenciája fenn kell, hogy maradjon. Az árfolyam-ingadozás kiszámíthatóságának fokozatosan csökkentenie kell a devalvációs várakozásokat. A jövedelmek lassú növekedése korlátozni fogja a keresleti inflációt. Ráadásul a nemzeti bank monetáris politikája változatlanul merev lesz, ami negatívan hat a gazdasági növekedésre, de kedvez az infláció csökkenésének.”

„Elképzelhető, hogy ősszel felgyorsul az infláció, különösen, ha »inflációs adó« bevezetésére lesz szükség a költségvetési bevételek elmaradása miatt. Sok függ majd a várakozások alakulásától, ami az új termésből készülő termékek árát illeti” – tette hozzá Jaroszlav Zsalilo.

A Dzerkalo Tizsnya összeállításában közgazdászok véleményét tudakolta az ukrán gazdaság helyzetének várható alakulásáról 2016-ban. A portál összegzése szerint a véleményekben nem teng túl az optimizmus, ugyanakkor a szakértők egybehangzóan konstruktivitásra, megfontolt cselekvésre és rendszeralapú megközelítésre szólítottak fel.

(zn.ua/Kárpátalja)