Név szerinti szavazás lesz a Kárpátaljai Megyei Tanácsban is

2016. január 12., 15:33 , 783. szám

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa még 2015. november 26-án módosította az önkormányzati törvény 59. paragrafusát, bevezetve a név szerinti szavazást a helyi tanácsokban. A törvénymódosítás életbelépésével az eljárást hamarosan Kárpátalján is alkalmazni kezdik.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, a törvénymódosítás célja, hogy a szavazások többségét valamennyi helyi önkormányzatban név szerintivé, az eredményüket pedig általánosan hozzáférhetővé tegye, ami a jogalkotó szerint növeli a helyi önkormányzatok képviselőinek felelősségét és javítani fog munkájuk minőségén.

Az új törvényi norma értelmében a tanácsok határozataikat nyílt név szerinti szavazással hozzák meg azon esetek kivételével, amelyekben ugyanezen jogszabály titkos szavazást ír elő. Így titkos marad a szavazás a tanácsi tisztviselők megválasztásakor, valamint bizalmatlansági indítványok tárgyalása esetén.

A név szerinti szavazások eredményei kötelezően nyilvánossá teendők, illetve megkeresésre kiadandók Ukrajna törvényének A nyilvános információkhoz való hozzáférésről megfelelően.

Az önkormányzati törvény előírja, hogy a név szerinti szavazások eredményeinek elengedhetetlen részét kell képezniük a tanácsülésekről felvett jegyzőkönyveknek és közzéteendők a helyi tanács hivatalos weboldalán, valamint időhatár nélkül megőrzendők.

Mihajlo Rivisz, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke az önkormányzat sajtószolgálatának tájékoztatása szerint jelezte: a tanács következő, februárra tervezett ülésszakának határozatait már név szerinti szavazással hozzák meg, s a voksolás eredményeit a megyei tanács hivatalos weboldalán is közzéteszik, még az ülés napján. Néhány megyei önkormányzat az országban, köztük például a Lviv megyei is, már korábban alkalmazni kezdte a nyilvános szavazást és a szavazási eredmények közzétételét, így eljött az ideje, hogy Kárpátalján is bevezessék az eljárást – tette hozzá.

(transkarpatia.net/zakarpattya.net.ua/hk)