Tombol az influenza Ukrajnában

2016. január 12., 17:48 , 783. szám

Ukrajna valamennyi régiójában nő az A típusú influenza H1N1 altípusától megbetegedettek száma, s körükben igen sok a haláleset – közölte Facebook-oldalán Irina Sziszojenko képviselő, a Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának alelnöke.

Szavai szerint az ország teljes lakosságának 5,7 százaléka influenzás. A betegek hetven százaléka gyerek és várandós nő.

A legtöbb megbetegedést Vinnicából, Odesszából, Harkivból, Kijevből és Kijev megyéből jelentették. Az előző év adataihoz viszonyítva 10 százalékkal nőtt a halálos kimenetelű esetek száma. Odesszában eddig 28-an, Vinnicában 25-en haltak bele a betegség szövődményeibe.

Sziszojenko rámutatott, hogy elemezve a haláleseteket az Egészségügyi Minisztérium megállapította, valamennyi azért következett be, mert a betegek későn fordultak orvosi segítségért az egészségügyi intézményekhez. A páciensek a betegség kezdetétől számított 5-6. napon keresték fel az orvost, amikorra a kialakuló pneumónia már tüdőödémához vezetett.

A szaktárca tájékoztatása szerint a kórházak egészségügyi személyzete kellően felkészült ahhoz, hogy megfelelő ellátást nyújtson a megbetegedések számának növekedése esetén.

A képviselő a problémák között említette egyebek mellett, hogy a szükségesnél kevesebb influenzaellenes védőoltást végeztek el a járvány kitörése előtt, s hogy az emberek gyakorta folyamodnak öngyógyításhoz. Kiemelte továbbá az egészségügyi alapellátás hiányosságait, köztük a szükséges gyógyszerekkel való elégtelen ellátást.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)