Lételemünkké válik az okostelefon

Fogyasztói elektronikai termékek kiállítása Las Vegasban

2016. január 13., 10:41 , 783. szám
Akár versenyre kelhet a szerkezettel a „ki hajtja jobban a biciklimet” versenyszámban

Január 6. és 9. között ismét Las Vegas adott otthont az 1967-től majd’ minden évben hagyományosan megrendezendő fogyasztói elektronikai újdonságokat felvonultató vásárnak, a CES Expónak. A rendezvény azokat az új, helyenként forradalmi technológiai újításokat vonultatja fel, amelyek az idei vagy a következő évben elérhetőek lesznek a vásárlók számára. A vásárra a világ minden tájáról érkeznek elektronikai eszközöket gyártó elismert és profi cégek, de olykor kezdők is becsúsznak, hogy bemutassák legújabb terméküket, amelyeknek vagy van hasznuk, vagy nincs. Az idei évet – a külföldi sajtóban megjelent beszámolók szerint – ismét a különböző eszközök „okosításának” szentelték, ami tökéletesen festi le azt a jövőképet, amelyben az atyámfia lassan zuhanyozni sem fog tudni egy telefonos applikáció nélkül.

A CES Expó, mint ahogy azt a bevezetőben is leírtuk, otthont ad számtalan fejlesztő és feltaláló olyan munkájának, amely a nagyon közeli jövőben feltételezésük szerint kényelmesebbé teheti életünket. Ám a sok hasznos „kütyü” mellett megtalálható azok az eszközök is, amelyekre joggal tekinthet a vásárló felhúzott szemöldökkel és erősen ráncolt homlokkal. Cikkükben igyekeztünk mind a kétféle típusból bemutatni néhány darabot, de hogy melyik a hasznos és melyik a haszontalan, azt az olvasó belátására bízzuk. Nézzük meg, mit hozott idén a CES.

A gépjármű-tulajdonosok örülhetnek, ha van okos­te­lefonjuk, természetesen. Ugyanis a Cobra DSP 9200 BT elnevezésű szerkezet segítségével pontosan tudhatjuk, hol hajtunk bele egy gyorshajtási veszélyzónába, merre vált pirosra a lámpa, hol mérik kamerával a sebességet, hol találhatunk rendőröket, valamint valós időben mutatja az éppen a vezető számára aktuális forgalommal kapcsolatos információkat. Mindemellett természetesen még a gépjárművünk zenelejátszóját is vígan irányíthatjuk vele, de akár egy gyengébb GPS-ként is üzemel. Ahhoz, hogy ez a készülék a miénk legyen, kerekítve 400 dollárt kell kifizetnünk érte, plusz egy jobb okostelefon árát, mert szükség van rá, hiszen mivel szinkronizálhatnánk, ha nem a telefonunkkal.

Ha már szóba került az okostelefon: az idei CES-en bemutatkozott a Flir One is, ami egy telefonhoz csatlakoztatható hőkamera. A kis készülék a telefon USB-bemenetéhez csatlakoztatva megmutathatja, hol áramlik ki a meleg, vagy be a hideg a lakásban, valamint megtalálhatjuk a túlterhelt elektromos „gócpontokat” , de akár játszhatunk vele „predátorosat” is, ha nagyon unatkozunk. A készülék ára az android és iOS operációs rendszereket futtató telefonokhoz 250 dollár.

Nem állunk le az okos­telefonok számára gyártott eszközökkel. Mindenki látott már kivetítőt, projektort. Láttuk, hogy milyen nagyok és néhol nehezek. Melegednek, „pihentetni” kell őket, de képesek egy nagy fehér falra kivetíteni filmjeinket, prezentációnkat. Ugyanerre képes a CUBE is, annyi nüansznyi különbséggel, hogy ez a szerkentyű elfér a tenyerünkben, és nagyon könnyen csatlakoztathatjuk mobiltelefonunkhoz. A pár centiméteres kicsiny kocka képes egy 120 colos kép kivetítésére, lehetőséget teremtve arra, hogy bárhol random mozizásba vagy prezentálásba kezdjünk mindössze 300 dollárért.

Sokan szeretnek kertészkedni, és amennyiben nincs művelhető földjük, beltérben oldják fel a föld hiányából adódó problémát. Nos, az ő számukra itt a Grobo nevet viselő műanyag-fém „okoscserép”. Az eszköz folyamatosan nyomon követi a bele ültetett növény életét, jelez, ha éppen locsolni kell, akár meg is öntözi helyettünk, de arról is értesít, ha megérett a paradicsom és egyéb zöldség, gyümölcs. Speciálisan beépített lámpáinak köszönhetően növényeink a napot is elfelejthetik, mert azt is helyettesíti az „okosvirágcserép”. A Grobo összeköthető mobiltelefonunkkal, így akárhol járunk, kapcsolatban maradunk kedvenc virágunkkal.

Mindenkivel előfordult már, hogy nem tudta, elzárta-e a gázt, vízcsapot, vagy esetleg lekapcsolta-e a villanyt, bekapcsolta-e a riasztót. Az ilyen memóriazavarok roppant kényelmetlenek szoktak lenni, különösen akkor, amikor kellemes randevún vagy baráti sörözésen vagyunk. Ezt a zavaró tényezőt szándékozik kiiktatni a ConnectSense. Az eszköz egy kis modemre vagy routerre emlékeztető doboz, amelyhez wifikapcsolattal rendelkező szenzorok tartoznak. A szenzorokat elhelyezzük a ház szükséges pontjain és a készülék máris fogadja a ház állapotával kapcsolatos adatokat. A fogadott adatokat továbbküldi okostelefonunkra, így mindig naprakész információink lehetnek a ház állapotáról. Az azonban tudni kell, hogy a készülék nem fogja elzárni a vízcsapot, sem a gázt, de még a vasalót sem fogja leemelni az ingről.

Amennyiben ismerős valakinek a Marty Mcfly név, már majdnem tudja, milyen kütyü következik most. Nem az, hanem a másik. Amennyiben emlékszünk a Vissza a jövőbe című nagyon nagy sikerű, kultuszfilmnek számító alkotásra, derenghet valami az önbefűzős cipőről. A Digisole smart cipő majdnem ilyen. Szorosabbá, melegebbé válik, ha az okostelefonunkra feltelepített applikáció segítségével azt mondjuk neki.

Egy karóra, csakúgy, mint egy szemüveg: öltöztet. Egy elegáns és drága darab bizonyos társadalmi rétegekben presztízskérdés. Nem csoda hát, hogy az utóbbi időben már nemcsak a Rolex, Omega vagy Cartier foglalkozik karórák gyártásával, hanem azon cégek is, amelyek eddig mobiltelefonokkal és számítógépes perifériákkal foglalkoztak. Az idő haladásával megjelentek az okosórák, amelyekkel akár telefonálhatunk is, vagy megnézhetjük telefonra érkező üzeneteinket. Mindezt a karórák parányi kijelzőjén – ez az, amivel a Mirage óra nem elégszik meg. Bár ott a csuklónkon az óra formájú eszköz, de az időről nem a kijelzőjén keresztül értesülhetünk, hanem a kézfejünkön, mert oda vetíti ki, hogy pl. 15 óra 15 perc. Ezen belül természetesen ellenőrizhetjük még az értesítéseinket és a fitnesz státuszunkat is – bármit is jelentsen az utóbbi.

Senki sem vitatkozik azzal, hogy a mozgás jót tesz a testnek s léleknek, és rosszat a túlsúlynak, elhízásnak. Egyetlenegy baj van vele: nagyon fárasztó és sok-sok verejtékkel jár például egy egészséges út megtétele biciklivel. Nos, azok számára, akik szeretnek biciklizni, de utálják a vele járó munkát, ugyanakkor azt szeretnék hinni, hogy mozognak, itt a Shareroller. A készülék bármilyen kétkerekűre csatlakoztatható. Képes árammal ellátni a biciklit, helyettünk teker és tartja a 30 km/h sebességet kb. negyven kilométeren keresztül. Lefogyni, izmosodni alig fogunk tőle, de elmondhatjuk: rendszeresen járunk biciklizni.

A következő termék, amelyet Las Vegasban bemutattak, nem más, mint Ili, a hordozható fordító. A hüvelykujjnyi készülék nem igényel internetkapcsolatot, csak el kell mondanunk neki, mit szeretnénk közölni az éppen közös nyelvet nem beszélő személlyel, és ő szorgosan lefordítja. A kütyü jelenleg beszél angolul, kínaiul, japánul, de várhatóan megtanul majd arabul, franciául, olaszul, spanyolul is. Hogy ukránul fog-e tudni, a jövő zenéje.

Egy másik, eddig hasznosnak mutatkozó készülék egy számítógép, amely alkotóinak célja, hogy azon személyek számára is elérhetővé tegye a személyi számítógépeket, akik nem tudják megfizetni. A The Endless Mini névre keresztelt PC különlegessége, hogy a merevlemezén olyan honlapok cikkeit tárolja, mint például a wikipédia. Félreértés ne essék, nem tárolja a kis szerkezet az egész wikipédiát, csupán 650 megabájtnyit. Ez azért hasznos, mert így ezek a cikkek offline is elérhetővé válnak a felhasználó számára. A miniszámítógép vezető tervezője, Matt Dalio a termék kapcsán tragikusnak találta, hogy több millió család él a világban, akiknek nincs számítógépük, a The Endless Mini ennek hivatott véget vetni. A termék ára 80 dollár.

A CES Expo mellett cikkünk végén meg kell említenünk egy másik ilyen jellegű intézmény, a Sands Expo and Convention Centert, amely hasonló a CES vásárához, csak extrémebb találmányok kerülnek bemutatásra rajta. Nézzünk meg párat.

A Sands Expo egyik érdekessége a „palacsintavas”, amely kiszámolja a belehelyezett étel kalóriatartalmát, valamint felismeri az alapanyagokat. A Smartypans okostelefonnal együttműködő okosserpenyő, amely azt is megmondja – tabon vagy telefonon keresztül –, mikor lesz kész a vele készített ebéd.

Ha már említettük a bicikliket, tegyünk említést az expón bemutatott Virzoom szobabicikliről is. Ez a bicikli nem hajt helyettünk, de rendkívül különleges, ugyanis jár hozzá egy virtuálisvalóság -szemüveg, amely a biciklizést hirtelen egy vadnyugati vágtába tudja átkonvertálni. Minél gyorsabban hajtjuk, annál gyorsabban halad paripánk a vadnyugaton. Üldözhetünk postakocsit, vonatot, ha úgy tetszik. Azok se keseredjenek el, akik nincsenek oda az 1800-as évek Amerikájáért, az ő számukra is akad érdekesség. Mit szólnának ahhoz, hogy a ló marad, csak szárnya van és egyetlenegy szarva. Ha a szarv túl snassz, akkor ki is hagyhatjuk, de a lényeg: a Virzoom megteremti a lehetőséget arra, hogy szárnyaljunk Pegazus hátán, keresztül a kék égen. Minél jobban tekerünk, annál magasabbra szállunk. A kérdés az, hogy megér-e ez 200 dollárt.

A fenti pár sorban a fogyasztói elektronikai újdonságokat felvonultató vásár azon termékeit mutattuk be, amelyekre a külföldi média is hangsúlyt fektetett. Levonhatjuk a jövőbe tekintő következtetést, hogy aki még nem tette meg, gyorsan szerezzen be egy okostelefont.

rsz