A Big Mac-index alapján 7,30 hrivnyába kellene kerülnie egy dollárnak

2016. január 13., 11:23 , 783. szám

Az ukrán nemzeti valuta a világ három leginkább alulértékelt fizetőeszköze között találta magát. A tekintélyes brit The Economist magazin internetes változata ezt a Big Mac-index legfrissebb eredményei alapján állapította meg – írja a Novini Zakarpattya. A rangsor első és második helyét egyébként a venezuelai bolivar és az orosz rubel „érdemelte ki”.

A cikk rámutat, hogy a hrivnya „igazságos” árfolyamának az amerikai dollárhoz viszonyítva nem 23,4, hanem mindössze 7,3 hrivnyát kellene kitennie, azaz az ukrán fizetőeszközt 68,7%-kal értékelik alul. Ezt úgy állapították meg, hogy összehasonlították a McDonald’s éttermek árait a két országban. Míg az Egyesült Államokban a Big Mac hamburger 4,93 dollárba kerül 2016 januárjában, Ukrajnában 36 hrivnyát, azaz 1,55 dollárt kérnek el érte.

Venezuelában ugyanezért a hamburgerért 0,66 dollárt kell fizetni. Ily módon a bolivart 86,5 százalékkal értékelik alul, s a dollárhoz viszonyított árfolyamának nem 198,7 bolivarnak kellene lennie, hanem csupán 26,77-nek.

Oroszországban egy Big Mac 114 rubelbe, avagy 1,53 dollárba kerül az Egyesült Államok-beli 4,93 helyett. Ebből következőleg az orosz rubelt 69 százalékkal értékelik alul. Így a Big Mac-index alapján egy dollárnak a jelenlegi 75 rubel helyett több mint háromszor kevesebbe, 23,1 rubelbe kellene kerülnie.

A leginkább alulértékelt öt valuta közé tartozik még a dél-afrikai rand és a malajziai ringgit. A leginkább felülértékelt fizetőeszköznek ugyanakkor a svájci frank (30,7 %), a svéd korona (6,1 %), valamint a norvég korona (5,8 %) bizonyult.

A magyar forint ebben a tekintetben az alulértékelt (37,6 %) valuták igen népes táborát gyarapítja. Egy Big Mac Budapesten 900 forintba, azaz 3,08 dollárba kerül, ily módon egy dollárnak a jelenlegi 292,68 forint helyett 182,56 forintot kellene érnie – derül ki a The Economist internetes változatának írásából.

A Novini Zakarpattya emlékeztet, hogy a The Economist 1986-ban vezette be a Big Mac-indexet a vasárlóérték és a valutaárfolyam „helyességének” mérésére. A Big Mac hamburger kellően nagy számú összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy egy adott népgazdaságot reprezentáló terméknek legyen tekinthető. Ugyanakkor a világ legtöbb országában működik McDonald’s étterem. A Big Mac-index nem tudományos mérőszám, de olyan nemzetközi szabvánnyá vált, amely bekerült a tankönyvekbe és legalább 20 akadémiai kutatásban is szerepel.

(transkarpatia.net/ntk)