Melegedőkkel a hajléktalanok védelméért

2016. január 13., 11:52 , 783. szám

Az elmúlt hét -15°C-os, vízcsőfagyasztó és az utakat, járdákat jégpályává változtató időjárása igencsak érzékenyen érintett mindenkit. S ilyenkor, amikor az udvarra, utcára is alig akaródzik kilépnie az embernek a meleg szobából, valószínűleg sokan adnak hálát, hogy nem a szabad ég alatt kell átvészelniük a telet.

A tartós hideg környezetben tartózkodás könnyen kihűléshez vezethet. Kihűlésről (hipotermia) akkor beszélünk, ha a test normális hőmérséklete (36-37oC) lecsökken. Már az 1-2 fokos hőveszteséget is megérezzük: izomrángás, reszketés tapasztalható, a pulzus szapora, a légzés gyorsabb, a vérnyomás magasabb lesz. Ha ez az állapot huzamos ideig áll fenn, az illető remegni kezd, bágyadtnak, álmosnak érzi magát, vérnyomása csökken, majd eszméletét veszti, s 20-27 fokos testhőnél a keringési rendszer megbénulása következtében beáll a halál. A kihűlés főként a gyerekekre és az idősekre nézve veszélyes. A hosszú ideig fűtetlen vagy alig fűtött szobában való tartózkodás is hipotermiához vezethet, így azok is veszélyeztetve vannak, akik nem tudják kellőképpen befűteni otthonukat.

A hajléktalanokat, rászorulókat Kárpátalján több jótékonysági szervezet igyekszik segíteni meleg élelemmel, teával, melegedőhelyiségek kialakításával. Ezek főként egészségügyi intézmények, szociális segélynyújtó szolgálatok, tűzoltóságok bázisán találhatók.

Beregszászban január 8-án kezdte meg működését a városi tanács által létrehozott, a városban tevékenykedő jótékonysági szervezetekkel közösen működtetett melegedőhelyiség. A melegedőt, vagyis egy kályhával fűtött sátrat az Oázis park területén, a városközpont közelségében állították fel, s addig működik majd, éjjel-nappal, amíg tartósan enyhébbre nem fordul az idő. A sátrat a Kárpátaljai Református Egyházkerület Diakóniai Osztálya biztosította, míg a Vöröskereszt Beregszászi Járási Szervezete arról gondoskodik, hogy mindig legyen meleg tea a betérők számára.

A Beregszászban 2015 májusa óta üzemelő ingyen­konyha a hideg időben is nagy segítség a rászorulók és a hajléktalanok számára. Pavljuk Miklós, a rászorulók szociális központjának adminisztrátora arról tájékoztatta lapunkat, hogy naponta legalább 250-260 rászoruló fordul meg az ingyenkonyhán, akik meleg egytálételt és forró teát is kapnak. Legalább 10 százalékuk hajléktalan.

Ungváron nemrégiben egy elhagyatott kazánházban lelte halálát egy hajléktalan férfi kihűlés következtében. A megyeszékhelyen a Vöröskereszt igyekszik segíteni meleg ruhák odaajándékozásával a rászorulókon, hajléktalanokon, időseken. Veres Pál, az Ungvári Városi Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője arról tájékoztatott, hogy némi előkészítés után szeretnének a tanács elé vinni egy szociális központra vonatkozó tervet. A városban bőven akadnak olyan kihasználatlan, elhagyott épületek, amelyek felújítás után képesek lennének a rászorulók befogadására.

Munkácson szintén melegedőhelyiségekkel igyekeznek védeni a rászorulókat, hajléktalanokat a -10 fok alá esett hőmérséklettel szemben. A Mukachevo.net hírportál szerint Munkács területén a városvezetés összesen négy melegedőpontot hozott létre, amelyekben élelmet és forró teát is osztanak. A melegedők a tűzoltóság és mentőszolgálat 17. számú egységének Micsurin utcai épületében, az Ivan Franko utca 53. szám alatti bentlakásos gyermekotthonban, a pszichiátriai-ideggyógyászati intézet Erzsébet királynő utcai és Indusztrialjna (Ipari) utcai épületében találhatóak. Ezeken a helyeken, amennyiben szükséges, orvosi ellátást is biztosítanak. A Latorca-parti városban az Ivan Franko út 20/A szám alatt a helyi Karitász ingyenkonyhát működtet, ahol meleg ételt, teát kapnak a rászorulók, s több órát melegben tölthetnek. Sőt, mosakodásra, ruháik kimosására és rendbehozatalára is van lehetőség.

Nagyszőlősön szintén a helyi Karitász igyekszik segíteni. A szervezet Leizman út 4. szám alatt található központjában naponta 150-180 adag ebédet (levest és másodikat) osztanak ki.

A hajléktalanok, rászorulók védelmében minden polgár tehet valamit: amennyiben az utcán olyan személyt látnak, akit a kihűlés veszélye fenyeget, feltétlenül értesítsék a helyi orvosi szolgálatot.

Espán M.