Érvénytelen romániai népszavazás

Orbán mentette meg Basescut?

2012. augusztus 3., 10:00 , 603. szám

A Traian Basescu román elnök sorsáról döntő vasárnapi népszavazás kapcsán Victor Ponta román miniszterelnök a román belpolitikába történő beleszólással vádolta magyar kollégáját, Orbán Viktort, aki a Bálványosi Nyári Szabadegyetem zárónapján úgy fogalmazott, azt kívánja a románoknak és az erdélyi magyaroknak, hogy jó döntést hozzanak a népszavazáson, „például úgy, hogy nem hoznak döntést”.

A nyílt magyarellenességével és plágiumügyével kitűnt új román miniszterelnök, Victor Ponta hamar konfliktusba került hazája államelnökével, azzal kapcsolatban, hogy ki képviselje az országot a különböző nemzetközi fórumokon. A román államfő és miniszterelnök közötti ellentét odáig fajult, hogy a bukaresti törvényhozás két házának ülésén felfüggesztették posztjáról Basescu elnököt. A román törvények értelmében a felfüggesztést követően népszavazást kellett tartani az államfő leváltásáról, így a választók dönthették el, hogy Basescu hivatalában maradhat-e vagy sem.

A romániai magyar politikai pártok álláspontja e kérdésben eltérő volt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdította választóit, hogy menjenek el szavazni, és voksoljanak lelkiismeretük szerint. A jelenlegi magyar kormányzattal jobb kapcsolatot ápoló Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt viszont arra kérte támogatóit, hogy maradjanak távol a népszavazástól.

A népszavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak ötven százalékának plusz egy főnek kellett volna az urnákhoz járulnia július 29-én, de ezúttal a részvétel csak 46,13 százalékos volt. Tehát Basescu marad hivatalában.

Az elnök leváltását a miniszterelnökhöz közeli sajtó szerint a magyar bojkott akadályozta meg, Victor Ponta is arról beszélt, hogy másfél millió magyar nem ment el szavazni. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI szerint elfogadhatatlannak nevezte, hogy a magyarokat hibáztassák a referendum miatt. De kétségtelen, hogy például a 84,8 %-ban magyarok lakta Hargita megyében 11,56 %-os volt a részvétel, és a többi székelyföldi megyében is hasonló volt a helyzet. Elemzők szerint a magyarlakta megyékben a magyarok „politikai szappanoperának” tekintették a népszavazást, amelyen – a részvételi adatokból ítélve – inkább az ott élő, illetve nyaraló románok vettek részt.

„A demokrácia fáklyája nem aludt ki, a román állampolgárok elutasították a 256 parlamenti képviselő és szenátor államcsínyét” – mondta Basescu vasárnap este az előzetes eredmények ismeretében. Azt ígérte, hogy amikor visszatér az elnöki hivatalba, megpróbálja a társadalmi megbékélést előmozdítani.

Külön köszönetet mondott a magyar nemzetiségű választóknak, amiért távolmaradásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a referendum érvénytelen legyen.

Tehát végeredményben, ha nem is személyesen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, de kétségkívül az erdélyi magyarok mentették meg a román államfőt, akik valószínűleg a kisebbik rossz elvét követve döntöttek ezúttal. Victor Ponta és politikai szövetségesei pedig ennek tudatában készülhetnek a novemberben esedékes parlamenti választásokra.

Badó Zsolt