Odesszában regionális nyelv lett az orosz

2012. augusztus 17., 10:00 , 605. szám

Hétfőn az Odesszai Városi Tanács rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy megadja az orosznak a regionális nyelv státusát a városban – jelentette az unian.ua.

A városi önkormányzat 120 képviselője közül 70 szavazta meg a javaslatot. Az ellenzéki Batykivscsina és a Front Zmin képviselői meg sem jelentek a tanácsülésen.

A szóban forgó önkormányzati határozat egyebek mellett kimondja, hogy a jövőben a városi tanács és a végrehajtó bizottság határozatait az államnyelv mellett orosz nyelven is el kell majd fogadni, amint az ügyintézésben, a nyilvántartásban és a levelezésben is használják majd az oroszt az ukrán mellett. A döntés értelmében ezentúl az ukrán mellett orosz nyelven is megjelentetik majd a nyomtatott szolgálati kiadványokat, segédanyagokat és űrlapokat.

A hivatalos űrlapokon, bélyegzőkön, pecséteken, továbbá a városi tanács szerveinek, a kommunális vállalatoknak, a hivataloknak és a társadalmi szervezeteknek a névtábláin az ukrán mellett orosz nyelven is feltüntetik a jövőben ezen intézmények nevét. Ugyancsak orosz vagy ukrán nyelvű lehet ezentúl a város területén kihelyezett minden audiovizuális reklám.

A határozat kimondja, hogy az orosz nyelv használatát, fejlesztését és védelmét szolgáló intézkedések figyelembevételével szükség esetén feltöltik a városi önkormányzatnak és intézményeinek személyi állományát.

Az odesszai oktatási és tudományos főosztálynak a városi tanács javasolja: október 1-jéig gyűjtsék össze a növendékek és a diákok szüleinek (amennyiben nagykorúak, maguknak a diákoknak) arra vonatkozó kérvényeit, hogy ukrán vagy orosz nyelven folyjék-e az oktatásuk.

Ezekben a napokban, sőt lapzártánkkal egy időben is számos további ukrajnai megye és nagyváros önkormányzata tanácskozik a fentiekhez hasonló intézkedések foganatosításáról az új nyelvtörvény rendelkezéseivel összefüggésben.

zzz