Az alkoholizmus veszélyei

2012. július 6., 10:00 , 599. szám

A férjem, sajnos, alkoholistává vált. Mit tehetünk azért, hogy megszabadítsuk ettől a szenvedélybetegségtől? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy aggódó feleség. Kérdésével és a kapcsolódó kérdésekkel dr. Kovács Mihályt, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő belgyógyászát kerestük meg.

– Az alkoholizmust olyan szenvedélybetegségként írják le, mely az alkohol kitartó fogyasztásával jár, s a beteg a negatív következmények ellenére sem hagy fel a szeszes italok magához vételével – indítja beszélgetésünket a doktor. – Minden ember esetében különböző mennyiségű alkoholtartalmú ital elfogyasztása, s eltérő gyakoriságú italozás vezet el az alkoholizmus kifejlődéséhez. A szenvedélybetegség lényege az alkoholtól való testi-lelki függőség kialakulása, adott esetben az alkohol hiánya folytán fellépő elvonási tünetek megjelenése jelzi a függőségi állapotot. Az alkoholizmussal együttjáró biológiai mechanizmusok még nem teljesen ismertek, ám már több rizikófaktort azonosítottunk, köztük a negatív társadalmi környezetet, az érzelmi egészség alacsony szintjét, valamint a genetikai hajlamosságot. A szenvedélybetegség főleg abban nyilvánul meg, hogy rábírja az embert: olyan mennyiségben igyon szeszes italokat, mely mennyiség károsítja a fizikai és a mentális egészségét. Emellett pedig a kórnak jelentős társadalmi hatása is van, mely érinti a beteget, a családját és a barátait. S megjegyezném: az alkoholisták közül nagyon sokan dobják el az életüket, különböző kimutatások szerint a szenvedélybetegek 8–21 százaléka követ el öngyilkosságot.

– Milyen egészségi károsodásokhoz vezethet az alkoholizmus?

– A szenvedélybetegek között gyakran fordul elő, hogy azután is folytatják az italozást, hogy kezd megromlani az egészségi állapotuk. A leggyakoribb kóros hatások közé tartoznak az agyban fellépő degeneratív elváltozások, például az epilepszia kialakulása, a vérképzési rendellenességek, a lágy izomzat károsodása, a szívizomkárosodás, a „zsírmáj” kifejlődése, az alkoholos májgyulladás, a májzsugor, a hasnyálmirigy-gyulladás, a gyomorfekély, a vékonybélkárosodás által okozott tápanyag-felszívódási zavarok, a heresorvadás, a nemi élet problémái, az idegszálsorvadás, sőt rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak. Mindebből pedig az következik, hogy romlik a beteg életminősége, s megrövidülhet az élettartama. Az alkohol hosszú ideig tartó, nem megfelelő fogyasztása nagyfokú hatással lehet a mentális egészségre is. A szenvedélybetegek körében gyakoriak a pszichiátriai rendellenességek, különösen a szorongásos és depressziós betegségek. A hosszú távú alkoholizálás következményeként kialakulhat a pánikbetegség. A szeszes italok nagymértékű fogyasztása esetén súlyos tudatzavaros állapot is felléphet, nevezetesen a delírium tremens, mely görcsökkel és eszméletvesztéssel jár.

– Miként gyógyítható az alkoholizmus?

– Mivel ennek a szenvedélybetegségnek egyaránt vannak fizikális és mentális hatásai, ezért a kezelése hosszú ideig tart, s különböző szakorvosok segítségét igényli. A terápia során gyógyszereket kell szedni orvosi felügyelet mellett, a gyógyulási folyamat hosszúsága individuális jellegű, a konkrét személytől és esettől függ, a visszaesés megelőzése céljából pedig rendkívül fontos a motiváció kialakítása, a betegnek nagyon kell akarnia, hogy végérvényesen megszabaduljon a függőségtől. Ebben segíthet az alkoholizmus kezelésével foglalkozó csoportos viselkedésterápia. Az orvosi kezelés mellett itt, Kárpátalján nagy segítséget jelent az alkoholisták számára a Csongoron működő Bethesda Szenvedélybetegeket Mentő Misszió.

– Lehet-e valakit kényszer­el­­vonókúrára küldeni?

– Erre csak akkor van mód, ha az alkoholista veszélyt jelent a környezetében élők testi épségére, illetve az életükre.

Lajos Mihály