Kijevben lehetnek a Hollandiában ellopott festmények

2016. február 11., 16:03 , 788. szám

A 2005-ben az észak-hollandiai Hoornban található Westfries Múzeumból ellopott festmények jelenleg Kijevben lehetnek – közölte a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata a Szlidsztvo.Info oknyomozó riportja nyomán.

Immár több mint tíz éve annak, hogy az azóta is ismeretlen tettesek 24 festményt és mintegy 70 ezüsttárgyat loptak el a hoorni múzeumból. Az eltűnt műtárgyak esete azonban csak tavaly decemberben dagadt nemzetközi afférrá, miután a holland múzeum képviselői sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a festmények egy ukrán ultranacionalista fegyveres alakulat kezén lehetnek, s az ügyben több ismert politikus, valamint az SZBU egyik volt munkatársa is érintett lehet.

A Szlidsztvo.Info által a Hromadszke TV portálján idézett források szerint a festményeket 2014 óta igyekeztek aktívan értékesíteni Ukrajna területén. Az egyik tanú elmondta, tavaly több festményt is felajánlottak számára értékesítésre, s mint fogalmazott, úgy tudja, a képek „otthonra találtak”.

Megszólalt az ügyben vizsgálódó Arthur Brand holland magánnyomozó. Szerinte az ellopott művek többsége még mindig Kijevben és a környékén lehet, egy részüket viszont már továbbszállíthatták Ukrajnából.

A Szlidsztvo.Info is megerősíti, hogy nem kizárt, a képek egy ukrán fegyveres alakulat birtokában lehetnek, miután annak képviselői tavaly tárgyaltak az ukrajnai holland nagykövetség munkatársaival az alkotások visszaszolgáltatásában való közreműködésükről pénzjutalom fejében, ám a tárgyalások utóbb megszakadtak. Egyelőre nem teljesen világos, hogy a festmények pontosan hogyan kerültek Ukrajna területére – vélhetően holland és ukrán bűnözők, a bűnüldöző szervek aktív és egykori munkatársainak együttműködése révén –, de valószínűnek tűnik, hogy az említett ultranacionalista fegyveresek valahol a Donyec-medence ukrán ellenőrzés alatt álló területén bukkanhattak a képekre egy épületben.

A Dzerkalo Tizsnya szerint Petro Porosenko elnök utasította a hatóságokat az eset kivizsgálására, Arszen Avakov belügyminiszter pedig jelezte, hogy felvették a kapcsolatot a holland hatóságokkal, december óta azonban semmit sem tudni a vizsgálat állásáról. A Jevropejszka Pravda emlékeztet, a holland kormány részéről közölték, nincs okuk kételkedni abban, hogy Ukrajna hozzájárul a lopott képek ügyének felderítéséhez.

(zn.ua/eurointegration.com.ua/hromadske.tv/Kárpátalja)