Egyelőre marad a Jacenyuk-kormány

2016. február 16., 20:16 , 788. szám

A Jacenyuk-kormány egyéves tevékenységének értékelése és esetleges menesztése volt napirenden a Legfelsőbb Tanács estébe nyúló kedd délutáni ülésén.

Az elnök mögött álló Petro Porosenko Blokkja (BPP) már hétfő esti frakcióülésén kifejezte elégedetlenségét a kabinet munkájával, és eldöntötte, hogy aláírásokat gyűjt a képviselőcsoporton belül a miniszterelnök menesztésére. A keddi plenáris ülés napirendjén szerepelt a miniszterelnök beszámolója kormánya tevékenységéről, ami jó alkalmat kínált a kabinettel szembeni bizalmatlanság kifejezéséhez, és kormányfő leváltásának megszavazásához.

A jelenlegi válságot az robbantotta ki, hogy Ajvarasz Ab­ro­ma­vi­csusz gazdasági miniszter február elején bejelentette lemondási szándékát. Döntését azzal indokolta, hogy az államfő mögött álló parlamenti frakcióból nyomást gyakoroltak rá kétes személyek kinevezése érdekében a tárcánál, illetve állami vállalatok vezetésében, továbbá gátolták a reformokat.

Ugyancsak kedden Petro Porosenko elnök a weboldalán megjelent közleményben lemondásra szólította fel Arszenyij Jacenyuk kormányfőt és Viktor Sokin legfőbb ügyészt. Az elnök elismeréssel szólt Sokin tevékenységéről, ugyanakkor rámutatott, hogy irányítása alatt a Legfőbb Ügyészség „nem tudta elnyerni a társadalom bizalmát”. Sokin néhány órával később benyújtotta lemondását.

A délutáni órákban ismertté vált, hogy a parlamentben bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormánnyal szemben Jurij Lucenko, a BPP frakcióvezetője, melyet 159 képviselő támogatott aláírásával. Az ukrán alkotmány szerint bizalmatlansági indítványt a kabinettel szemben a 450 fős törvényhozás legalább egyharmada, azaz 150 fő kezdeményezhet.

Sajtójelentések szerint úgy gyűlt össze a kellő mennyiségű aláírás, hogy Porosenko pártja mellett a kormánykoalíció egy másik pártja, az Andrij Szadovij lembergi polgármester vezette Szamopomics is gyűjtött frakciójában aláírásokat.

Ilyen előzmények után tartotta meg a késő délutáni órákban Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök beszámolóját kormánya több mint egyéves munkájáról. A kabinet eredményeiről szólva a miniszterelnök mindenekelőtt a gazdaság stabilizálását, az ország energiafüggőségének csökkentését, védelmi képességeinek megszilárdítását és az európai integráció irányába tett lépéseket emelte ki. Rámutatott: bárki kövesse is a kormányfői poszton, ugyanazokkal a kihívásokkal kell szembesülnie, amelyekkel kormánya nézett szembe az elmúlt időszakban, s nem kerülhető el a nehéz döntések meghozatala.

A beszámolót értékelő felszólalások többségükben bíráló hangneműek voltak. Ellenzéki felszólalók ugyanakkor emlékeztették a koalíciós pártokat, hogy a Jacenyuk-kormány bukásáért, az ország helyzetéért maguk is felelősséggel tartoznak, és Petro Porosenko elnök úgyszintén.

A kormány leváltására irányuló kezdeményezésről a késő esti órákban szavazott a törvényhozás, miután előzőleg elégtelennek minősítette a kabinet munkáját. A kormány menesztéséhez a parlamenti képviselők több mint felének a voksára, azaz legalább 226 szavazatra lett volna szükség, ám a jelenlévők közül mindössze 194-en szavaztak igennel a bizalmatlansági indítványra. Ezzel eldőlt, hogy a kormány legalább szeptemberig bizonyosan hivatalában marad, miután a jogszabályok értelmében a törvényhozás csak következő ülésszakán tűzhet ismét napirendjére bizalmatlansági indítványt.

(unian.ua/MTI/ntk)