A védőoltás lenne a leghatékonyabb ellenszer, de…

2016. február 17., 08:20 , 788. szám

Lassan lecseng az idei influenzajárvány, a héten már a vesztegzár („magyarul”: karantén) miatt bezárt iskolák is nyitogatni kezdik kapuikat a besereglő kis- és nagydiákok előtt. Azért még nagyon érdemes vigyázni, hogy ne mi legyünk a járvány utolsó áldozatai. Szóljunk hát röviden a betegségről és a kapcsolódó higiéniai kérdésekről.

– Az utóbbi három héten elég sok megbetegedést észleltünk, de nem annyit, mint a korábbi években, mivel most idejében jelentették be a járvány kitörését, és idejében helyezték vesztegzár alá az iskolákat – magyarázza dr. Gaál Géza, a Beregszászi Járási Kórház belgyógyászati osztályának vezetője. – Ami a tüneteket illeti, magas láz, köhögés, gyengeség, ízületi és izomfájdalom, torokfájás jelzi a kór megjelenését. Nagyon fontos, hogy a betegek idejében forduljanak orvoshoz, de nem kell azonnal antibiotikumokhoz nyúlni. Az orvosnak kell eldöntenie – a vizsgálatok (tüdő-röntgenvizsgálat, általános vér- és vizeletvizsgálat) elvégzése után –, hogy milyen gyógyszereket ír fel, s hogy szükség van-e antibiotikumokra. Természetesen a védőoltás nyújtana igazi védelmet az influenza ellen, de egy ampulla 300 hrivnyába kerül… Októberben kellett volna beadni a védőoltást az idei járvány ellen, ám mindössze két személyről tudunk, aki beoltatta magát. Gyakorlatilag az emberek nem oltatják be magukat…

– Milyen védekezési lehetőségek vannak még a megfertőződés ellen, illetve miként kell elkülöníteni a beteget otthonunkban?

– Ne öltözködjünk se túl melegen, se túl könnyeden; se ne izzadjunk, se ne fázzunk. Piszkos kézzel ne érjünk nyálkahártyánkhoz, mert vírusokat viszünk be szervezetünkbe. Hazatérve pedig alaposan mossunk kezet folyékony szappannal. Influenzás személy ne menjen közösségbe, és ha mégis emberi közösségbe kell mennie, legalább viseljen védőmaszkot. A beteg fogyasszon könnyű és kalóriadús ételeket, sok zöldséget, gyümölcsöt, fogyasszon sok folyadékot. Naponta kétóránként, pár percre szellőztessük ki az otthonunkat. Fontos, hogy a beteg otthonában legyen elkülönítve, világos, száraz, meleg, könnyen szellőztethető külön szobában. Evőeszközeit forrázzuk le, vagy fertőtlenítsük azokat. A kezelés időtartama pedig személytől függő.

Lajos Mihály