X. Kárpát-medencei magyarok találkozója

Apáink nyomdokain

2016. február 17., 09:05 , 788. szám

A Budapesttel határos, 11 ezer lakosú Maglód város önkormányzata, a Maglód Testvértelepüléseiért Alapítvány, a Maglódi Polgári Kör, a Maglódi Civil Szervezetek Egyesülete tizedik alkalommal szervezte meg a Kárpát-medencei magyarok találkozóját. A rendezvény egy különleges, rendhagyó identitásápoló ünnepség, nagyszerű alkalom a kapcsolatteremtésre, emellett célja a disznótoros hagyományok átadása és megismertetése.

A jubileumi háromnapos rendezvényen számos anyaországi és határon túli csapat mellett képviseltette magát a KMKSZ Molnár László kulturális titkár vezette héttagú csapata is.

Molnár László a rendezvényről elmondta: „Mi, a kárpátaljai csapat 350 adag toroshúst készítettünk burgonyával. A fogással délre lettünk kész, és egy órára mind a 350 adag elfogyott. Mondhatom, hogy szinte folyamatosan sorban álltak érte az emberek.”

A rendezvény fővédnöke Tőkés László európai parlamenti képviselő volt, s köszöntötte a jelenlévőket Lomnici Zoltán is, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. A kulturális programban az Új Színház társulata előadta Jókai Mór Bolondok grófja című komédiáját, illetve bemutatták a helyi gazdag népzenei és néptáncéletet.

A találkozó nem utolsósorban jótékonysági rendezvény is egyúttal: minden évben a határon túli magyarság egy-egy nehéz helyzetű részét segítik a bevétellel. Korábban már támogatták a kárpátaljai magyar nyelvű oktatást. Idén a moldvai pusztinai Magyar Ház kapta a rendezvényen befolyt bevételt, illetve a helyi evangélikus templomban megszervezett ökumenikus istentiszteleten összegyűlt adományokat.

dózsa