Kárpátaljáról – röviden

2016. február 17., 09:26 , 788. szám

Kevesebb a beteg, de még tart a járvány

Bár csökkent a megbetegedések száma, még mindig 28,9 százalékkal haladja meg a járványküszöböt – idézi Viktorija Gyorgyajt, az Állami Köztisztasági és Járványügyi Szolgálat megyei részlegének osztályvezetőjét a Zakarpattya Online.

Február 5–12. között 9609 személy kereste fel a megye egészségügyi intézményeit akut légúti vírusfertőzéssel, ami 9,5 százalékkal kevesebb, mint az előző hét során. Ezen belül a felnőttek körében 6,3 százalékos a csökkenés, a gyerekeknél 12,3 százalékos. Ennél is nagyobb a javulás – 18,95 százalékos – az iskoláskorú gyermekeknél.

A betegek száma különösen az Ökörmezői járásban bizonyult magasnak (133,0 beteg 10 ezer lakosra), de az Ungvári (125,4), Nagyszőlősi (97,0), Nagybereznai (90,2) járásokban és Ungváron (109,1) is számottevő volt.

A betegek körében 52,6 százalékot tett ki a 17 évesnél fiatalabb gyermekek aránya.

Sztriptíz a rendőröknek

Ritkaságszámba menő előállításról számolt be minap a kárpátaljai nemzeti rendőrség tájékoztatója nyomán a mukachevo.net: a megyei adóhatóság egyik vezető beosztású munkatársa kis híján levetkőzött a rendőrségi járőr előtt Ungváron.

Az „incidens” múlt pénteken este történt a Sumna utcában: a járőr egy Chevrolet Aveo típusú személygépkocsira lett figyelmes, amely az úttest közepén állt. Az autóban egy nő ült, aki a rendőrségi beszámoló szerint „furcsán viselkedett”.

Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, s az iránt érdeklődtek, miért állt meg az úttest közepén, a nő előbb felháborodott, azután viszont vetkőzni kezdett. A vizsgálat utóbb 1,27 promile alkoholt mutatott ki a vérében.

Az igazoltatott járművezető ellen mindjárt két szabálysértési eljárás is indult: az egyik ittas vezetésért, a másik rendzavarásért.

Életet mentettek a tűzoltók Onokócon

Az ungvári járási Onokócról (Onokivci) februrár 15-én jelentették, hogy ég egy családi ház zárt verandája.

Először a dívány gyulladt meg, majd a lángok átterjedtek a melléképület szerkezeti elemeire. Az égéstől az egész ház füsttel telt meg. Az épület átvizsgálásakor bukkantak rá az egyik szobában a belélegzett füsttől eszméletét vesztett háziasszonyra, akit azonnal kivezettek a szabadba és az orvosok gondjaira bíztak. A mentősök a helyszínen ellátták a nőt, aki nem szorult kórházi ellátásra.

Időközben a tűzoltóknak sikerült megfékezniük, majd eloltaniuk a tüzet – a korai riasztásnak és operatív munkájuknak köszönhetően az épület teljes kiégését sikerült megakadályozni, a lángok csupán a díványt és a veranda ablakát pusztították el, a keletkezett kárt mintegy 1500 hrivnyára becsülik. A tűz valószínűsíthető oka az óvatlan dohányzás lehetett.

Törnek a rendőrségi járőrök szolgálati autói

Megalakulása óta a nemzeti rendőrség járőrszolgálatának 11 gépkocsija keveredett balesetbe Kárpátalján, az egyik két ízben is. Az ungvári és munkácsi járőröző rendőrség a Galagov TV ezirányú megkeresésére adott tájékoztatást a járművek állapotáról, melyet a Holosz Karpat ismertet.

Legtöbbször maguk a járőrök okozták a balesetet. Kilenc ügyben indult szabálysértési eljárás a rendőrök ellen a közlekedési szabályok anyagi kárt okozó megsértése miatt, ezekről a bíróság határoz majd. A szabálysértési eljárás mellett fegyelmi vizsgálat is indult a balesetet okozó rendőrök ellen.

A balesetek következtében a szolgálati járművek lökhárítója, sárhányója, karosszériája, fényszórói, illetve ajtói sérültek. A megrongálódott járművek közül jelenleg csupán négy gépkocsi nem bevethető: az egyik javítás alatt áll, további három esetében arra várnak, hogy döntsön a bíróság, illetve fizessen a biztosító.

A járőrök tavaly ősszel összesen 25 Toyota Prius Hybrid gépkocsival álltak szolgálatba, további három jármű van a nem sorállományú egységek használatában.

Újabb verekedés a királyházai roma táborban

A nemzeti rendőrség nagyszőlősi részlegét február 13-án értesítették a tömegverekedésről, amely a jelenlegi cigánybáró és fiatalabb ellenlábasának hívei között bontakozott ki – jelentette a Holosz Karpat.

A tájékoztatás szerint a két fél hívei kézzel, lábbal, sőt vascsövekkel is ütlegelték egymást, gépkocsikat rongáltak meg.

A romák így osztják fel egymás között a befolyási övezeteket, és tisztázzák, hogy kinek nagyobb a tekintélye a táborban – mondta el a portálnak Pavlo Fabrici, a település elöljárója.

Az összecsapás tényét Viktor Rebrej nagyszőlősi rendőrfőnök is megerősítette. Az ügyben nyomozás indult.

A Holosz Karpat emlékeztet, hogy a királyházai roma táborban legutóbb tavaly november végén tört ki tömegverekedés, melynek során több tízezer dollárnyi kár keletkezett személygépkocsikban, háztartási eszközökben, berendezési tárgyakban.

Összeállította: ntk