A tüdőtuberkulózis

2016. február 24., 09:49 , 789. szám

Az egyik legveszélyesebb tüdőbetegség a tuberkulózis (TBC), mely megannyi honfitársunk életét meggyötri. A kórról dr. Szabó Miklós csapi belgyógyásszal beszélgettem el.

– Napjainkban is több esetben találkozunk a TBC-vel, a tuberkulózis leggyakoribb formája pedig a tüdőtuberkulózis – fejti ki az orvos. – A betegséget kiváltó baktérium először a tüdőbe kerül, és ha közvetlenül okoz elváltozást, elsődleges tuberkulózisról beszélünk. Rendszerint gyermekkorban fejlődik ki, az első fertőzés következtében. Ez a fertőzés a tüdőkből – a nyirokereken keresztül – a tüdő kapujában lévő nyirokcsomóig terjed. A folyamat itt rendszerint megáll. Ha viszont továbbterjed, akkor a tüdőállomány kisebb-nagyobb része tuberkulotikussá válik. Ám ez a terjedés a megfelelő gyógyszerek adagolása mellett ritkán fordul elő. Újabb tuberkulotikus fertőzés, illetve az elsődleges gócból történő baktériumszóródás következtében jön létre.

Másodlagos tuberkulózisról pedig akkor beszélünk, amikor a tüdőben előbb több kisebb gócban telepedik meg a baktérium, és körülöttük tuberkulotikus folyamatok indulnak meg, melyek a későbbiekben továbbterjedve, összefolyhatnak, és a tüdőállomány nagyobb területei betegedhetnek meg. Az összefolyó területek központja elhal, az elhalt terület a hörgőkön keresztül kiürülhet, és kialakulhat a tüdőbarlang, a kaverna. A kavernás beteg sok köpetet ürít, számtalan kórokozóval, és másokat is megfertőz.

Más tuberkulotikus sarjadzások az egész tüdőben elszórtan észlelhetők, sőt megjelenhetnek az agyhártyákon, a lépen, és más belső szerveken is hasonló jelenségek figyelhetők meg.

– Milyen tünetekkel jár a TBC?

– Jellegzetes szimptómái: étvágytalanság, testsúlycsökkenés, fáradékonyság, álmatlanság, fakó, sápadt arcszín. A délutáni órákban jelentkező hőemelkedés és köhögés a TBC gyanúját kelti. A beteg rendszeresen, de különösen nappal, felkelés után nagy mennyiségű köpetet ürít, a köpetben vér is lehet. A tüdőelváltozások jellegzetes tüdőröntgenképet mutatnak. A röntgenképen árnyékok jelennek meg, melyek a folyamat nagyságára és elhelyezkedésére utalnak.

A TBC korai felismerése azért fontos, hogy idejében meggátoljuk a kaverna kialakulását. Ennek legfontosabb módja a tüdőszűrés. A felismert betegség gyors gyógyítását pedig a korai gyógyszeres kezelés teszi lehetővé. Bizonyos esetek megoldása viszont műtétet igényel.

Fontos, hogy legalább évente egyszer menjünk el tüdőszűrésre, és ha problémát észlelnek, feltétlenül forduljunk a családorvoshoz, aki azután szakorvoshoz utal. Önkezeléssel pedig ne próbálkozzunk, mert ez csak tüneteket szüntethet meg, magát a betegséget azonban nem.

Lajos Mihály